29.03.24

Kuinka minimoida lakoriski ja saavuttaa hyvä sato?

Kasvunsääteet ovat avainasemassa suuria satotasoja tavoiteltaessa ja lakoutumista torjuttaessa.

Marko Iso-Tuisku on ollut tyytyväinen Medax Maxilla saavuttamiinsa tuloksiin.

Marko Iso-Tuiskun isännöimällä Iso-Tuiskun sikatilalla Etelä-Pohjanmaan Ilmajoella on aina pyritty mahdollisimman hyvään satoon.
”Sian lietteen kasvuvaste tulee myöhään, joten kasvin siitä saama typpi myöhästyy. Lakoutumisriskin vuoksi kasvustoa on pakko vähän jarrutella”, Iso-Tuisku kertoo.

Iso-Tuisku on käyttänyt Medax Maxia kasvunsääteenä jo viisi vuotta. Medax Max on kaikille viljoille sopiva valmiste kasvustorakenteen hallintaan ja lakoontumisen estämiseen. Se soveltuu sekä aikaiseen käsittelyyn (korrenkasvun alku), että myöhäiseen käsittelyyn (ns. lippulehtivaiheen käsittely). Kauralle suositellaan vain kertakäsittelyä. Muilla viljoilla myös jaettu käsittely on mahdollinen.

Tähtäimessä määrällisesti hyvä sato

Iso-Tuiskun tilalla tähtäimessä on mahdollisimman suuri sato, jotta oma vilja riittäisi eläinten rehuksi mahdollisimman pitkälle.

Medax Max on ollut käytössä kasvunsääteenä ohralla, kauralla, rukiilla ja ruisvehnällä. Yleensä käytössä on ollut yhden tai kahden käsittelykerran taktiikka. Valmistetta Iso-Tuisku on ajanut ohralle pitkän kokemuksen perusteella syntyneellä tuntumalla kertakäsittelyssä n. 0,3 kg hehtaarille.
”Pidän pakkauksen mukana traktorissa ja teen vasta pellolla päätöksen valmisteen käytöstä, kun näen kasvuston kehityksen konkreettisesti juuri sillä hetkellä”, Iso-Tuisku selittää.

Iso-Tuisku on ollut Medax Maxiin ja sen käytettävyyteen tyytyväinen.
”Medax Max on toiminut hyvin ja tehnyt sen minkä lupaa, kasvutahti pysyy kohtuullisena ja korsi pystyssä. Myöskään säävaikutukset eivät tee niin helpolla kiusaa, kuten kilpailevien valmisteiden kohdalla”, Iso-Tuisku kertoo.

Toisiaan täydentävät tehoaineet

Aikaiseen vaiheeseen korrenkasvua ajoitettu kasvunsäädekäsittely edistää juuriston kasvua syvemmälle ja laajemmaksi, sekä vähentää juurilakoa ja parantaa kasvin veden- ja ravinteidenottoa. Lisäksi se hidastaa pääverson kasvua, jolloin kasvin sivuversot ehtivät muodostua paremmin ja kehittyä tasaisemmin suhteessa pääversoon.
”Aikainen käsittely on yleensä kasville kaikkein turvallisin. Kerta-annoksen ei tarvitse olla niin suuri, sillä sitä voidaan tarvittaessa täydentää myöhemmin kasvukaudella”, selittää BASF:n Anni Kymäläinen.

Yleisimmin ongelmaksi aikaisten käsittelyjen onnistumisessa nousee ajankohta, sillä Suomen kesässä lämpötilat saattavat olla vielä suhteellisen matalalla.
Medax Max soveltuu hyvin aikaiseen käsittelyyn, sillä se on tehokas haastavissakin olosuhteissa. Se ei tarvitse erillistä ruiskutusta, vaan voidaan ajaa osana aikaista rikkakasvitorjuntaa, jopa hukkakauran torjunnan yhteydessä”, Kymäläinen jatkaa.

Valmisteen nopeavaikutteisuus ja tehokkuus myös viileissä (+5 astetta) olosuhteissa on sen pääasiallisen tehoaineen (proheksadioni-kalsium) ansiota. Se ei vaadi monien muiden kasvunsääteiden tapaan valoa ja lämpöä aktivoituakseen. Sitä täydentää toinen tehoaine (trineksapakki-etyyli), jonka vaikutus tulee esiin hitaammin sekä myöhemmässä vaiheessa, tehden valmisteen vaikutuksesta kasviin kokonaisvaltaisen ja pitkän.
”Medax Maxin tehoaineiden yhdistelmä tekee valmisteesta hyvin tehokkaan, oli kyseessä sitten aikainen, tai myöhäistetty käsittely”, Kymäläinen tiivistää.

Monipuoliset seosmahdollisuudet

Medax Maxilla on havaittu kenttäkokeiden perusteella olevan positiivisia vaikutuksia sadonmuodostukseen rikkakasvien torjunnan yhteydessä tankkiseoksessa MCPA:n kanssa käytettäessä, vaikka kokeissa ei olisi esiintynyt lakoontumista.
”Sadonlisän tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta koesarjoissa on havaittu yhteys yhteiskäytön kanssa”, Kymäläinen kertoo.

Valmiste sopii hyvin erilaisiin tankkiseoksiin myös aikaisessa vaiheessa tehtävissä ruiskutuksissa yhdessä hukkakaurantorjuntaan tarkoitetun valmisteen Axialin kanssa.
”Olen kokenut Medax Maxin käytettävyyden hyväksi, koska se sopii tankkiseoksiin useiden eri valmisteiden kanssa, eikä rajoitteita juuri ole”, Iso-Tuisku päättää.

Medax® Max lyhyesti:

  • Nopea ja pitkäkestoinen vaikutus kahden tehoaineen ansiosta
  • Soveltuu kaikille viljalajeille
  • Tehokas sekä aikaisessa, että myöhäisessä käsittelyssä
  • Hyvät tankkiseosmahdollisuudet myös hukkakauran torjunta-aineiden kanssa
  • Sopii myös elintarvikekauralle

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja