Olet täällä

Mustaruoste

Mustaruoste aiheuttaa viljojen ruostesienistä vakavimpia tuhoja. Suomessa sillä on harvoin suurta merkitystä, mutta se voi olla ongelma erityisesti niillä alueilla, missä viljakasvustot tuleentuvat myöhään. Mustaruostetta aiheuttaa Puccinia graminis -sieni.

Oireet:
Mustaruostesienen kesäitiöt ovat soikeita, ruskeita ja piikkikettoisia, kasvin tuleentuessa kehittyvät talvi-itiöt tummanruskeita tai lähes mustia. Itiöpesäkkeitä kehittyy lähinnä kasvin korteen ja lehtituppeen.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Mustaruoste leviää nopeimmin, kun lämpötila on yli 20 °C ja kosteutta on riittävästi. Leviäminen estyy, jos lämpötila on alle 15 °C.

Taudin leviäminen:
Mustaruostesieni talvehtii ja kehittyy vain elävissä kasveissa. Sen väli-isäntänä on ruostehappomarjapensas, josta tauti leviää heinäkasveihin. Happomarjapensaan sijaan mustaruoste voi talvehtia myös vihreinä säilyvissä vehnä- tai ruiskasvustoissa, joista se leviää itiöinä tuulen mukana uusiin kasvustoihin.

Havainnointi pellolla:
Mustaruoste tartuttaa Suomessa vehnäpeltoja lähinnä keskikesän jälkeen. Oireet näkyvät selvästi tuleentuvista korsista.

Torjunta:
Mustaruostetta voidaan torjua viljelemällä kestäviä lajikkeita. Kemiallinen torjunta on tarpeen, jos oireita esiintyy tasaisesti kasvustossa ja ympäristöolot ovat taudille suotuisat.

Samankaltaista sisältöä