22.03.24

Tooler® on kustannustehokas ja yksinkertainen ratkaisu mataraan ja muihin leveälehtisiin rikkoihin

Oripääläisellä Iso-Kössin tilalla on käytetty Tooleria erinomaisin tuloksin jo vuosia. Siemenviljan ja broilerin rehun tuotannossa mataralle ja muille rikkakasveille on nollatoleranssi.

Oskari Kössin isännöimällä Iso-Kössin tilalla Varsinais-Suomen Oripäässä viljellään siemenviljaa ja kasvatetaan broilereita. Viljelypinta-alaa on kaiken kaikkiaan parisataa hehtaaria. Tilan tuotantosuuntien vuoksi viljan puhtauden tärkeys korostuu.

"Suurin osa tilan viljasta on siemenviljaa, joten rikkakasvien kanssa tulee olla tarkkana. Tuotan tällä hetkellä viiden eri kasvilajin siemeniä; ruisvehnää, syysvehnää, kevätvehnää, ohraa ja timoteita", Kössi kertoo.

Tilalla on ollut käytössä jo useita vuosia BASF:n Tooler®, joka on tehokas pienannosaine kaikille viljakasveille leveälehtisten rikkojen torjuntaan. Laajatehoinen valmiste tehoaa erittäin hyvin muun muassa yleisimpiin rikkoihin, kuten mataraan, saunakukkaan, savikkaan, pillikkeeseen, pihatähtimöön ja ristikukkaisiin.

Monipuoliset seosmahdollisuudet

Kössi on käyttänyt Tooleria yhdessä seoskumppanin kanssa ja ollut erittäin tyytyväinen saamiinsa tuloksiin. Erityisesti kiitosta saa valmisteen sekoitettavuus, laajatehoisuus ja gramma-annostelu.

Myös BASF:n Hannes Höykälä nostaa monipuoliset tankkiseosmahdollisuudet yhdeksi valmisteen tärkeimmistä ominaisuuksista.

"Toolerin kanssa voidaan tehdä tankkiseos, vaikkapa fluroksipyyri-valmisteiden (Starane, Hurler, Tomahawk) kanssa, jolloin saadaan katkaistua gramma-aineille kestävien rikkakasvikantojen syntyä tai torjuttua tehokkaasti jo muodostunutta vesiheinä- eli pihatähtimökantaa. Vaihtoehtoisesti toinen paljon käytetty ratkaisu Toolerin kanssa on MCPA, joka laajentaa tehon ohdakkeeseen ja valvattiin.", Höykälä kertoo.

Hyvä teho mataraan

Yhtenä Toolerin vahvuutena on sen hyvä teho mataraan. Matarasta on monenlaista haittaa. Se kasvaa viljakasvin tukemana korkealle ja tästä koituu satokasville merkittävää haittaa koko kesän ajan. Siksi suhteellisen pienikin määrä mataraa pellolla saattaa aiheuttaa merkittäviä satotappioita.

Satotappioiden lisäksi matara on haitaksi lintujen rehussa ja sen erottelu rehuviljan joukosta puidessa ja kuivurissa on haasteellista sen suuren siemenkoon vuoksi. Puidessa kasvi saattaa lisäksi kietoutua kaatokelaan pahasti ja sen poistaminen on työlästä ja hankalaa.

"Etenkin mataran suhteen pyrin olemaan hyvin tarkka, koska se on broilereille haitaksi ja muutenkin haasteellinen rikkakasvi siemenviljankin osalta", Kössi sanoo.

Tooler on erittäin monipuolinen valmiste, ja sillä on laaja käyttöajankohta aina 3-lehtiasteelta lippulehtivaiheeseen asti. Tämä hyödyttää etenkin, jos ruiskutettavaa on paljon. Joustavan käsittelyajankohdan lisäksi Tooler ei monien muiden valmisteiden tapaan heikennä hukkakauran torjuntatuloksia.

"Esimerkiksi tankkiseoksessa Puma Extran kanssa Toolerilla saadaan hyvä matarateho ilman tehon menetystä hukkakauraan. Moni kilpaileva gramma-aine ei samaan pysty.", Höykälä huomauttaa.

Rikkakasveille ankara – satokasveille hellä

BASF:in Tooler on erittäin hellävarainen viljelykasveille. Tästä on hyötyä muun muassa korkeampina satotasoina, erityisesti stressaavissa sääolosuhteissa. Toolerin käyttöaika alkaa jo aikaisin keväällä, sillä se toimii luotettavasti aina +5 °C:n lämpötiloista asti.

"Tooler on ollut todella hellävarainen kasvustoille, eikä mitään ruiskutuksista johtuvia kasvinvioituksia tai muitakaan mokia ole sattunut koskaan", Kössi kertoo.

Tooler on myös käyttökustannuksiltaan edullinen, sillä yksi 1,05 kilon pakkaus riittää jopa 21 hehtaarin alalle. Kevätviljoilla Toolerin normaaliannos on 50 g/ha. Syysviljoilla normaali annos on 70 g/ha.

Tooler® lyhyesti:

  • Tehokas pienannosaine leveälehtisten rikkojen torjuntaan
  • Erittäin hellävarainen viljelykasville
  • Laajatehoinen, hyvä teho mm. mataraan ja saunakukkaan
  • Joustava käsittelyajankohta: 3-lehtiasteelta lippulehtivaiheeseen
  • Hyvät tankkiseosmahdollisuudet myös hukkakauravalmisteiden kanssa
  • Pakkaus riittää jopa 21 hehtaarin alalle

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja