02.02.24

Rehuohra Conan kokeiluun Nikkilän maitotilalla

Hämeenkyröläisellä Nikkilän maitotilalla viljeltiin uutta Conan rehuohraa viime kesänä. Conanissa tilan isäntää Jyrki Nikkilää viehättää lajikkeen korkea valkuaispitoisuus ja hehtolitrapaino, jotka ovat nautojen ruokinnassa rehuohralta tavoiteltavia ominaisuuksia.

Nikkilän maitotilalla Hämeenkyrössä on 250 lypsylehmää ja viljelyssä 430 hehtaaria peltoa. Peltoalalla tuotetaan koko nautakarjan tarvitsema nurmirehu sekä rehuvilja. Selkeästi tärkeimpänä rehuviljana toimii ohra, jota käytetään eniten nautojen ruokinnassa.

Tähän asti tilan isäntä Jyrki Nikkilä on havainnut mallasohratyyppisten ohrien soveltuvan parhaiten viljelyyn, ja tilan pääviljelylajike onkin ollut RGT Planet. Kasvukaudelle 2023 tilalle otettiin Pelto-Paturin pakkaamolta Janakkalasta uusi rehuohra Conan kokeiluun.

Conanissa Nikkilää viehätti lajikkeen korkea valkuaispitoisuus ja hehtolitrapaino, jotka ovat nautojen ruokinnassa rehuohralta tavoiteltavia ominaisuuksia. Mallasohralajikkeilla valkuainen jää helposti matalaksi, mutta maitotilalla korkea valkuaissato on toivottu ominaisuus ja siten rehuohraksi jalostettu Conan vaikutti soveliaalta lajikkeelta. Myös pitkä korsi ja kaksitahoiseksi aikainen kasvuaika kiinnostivat Nikkilää, koska tämä tarkoittaa runsaan olkisadon korjuuta aikaisin hyvissä oloissa.

Haastava kasvukausi vähensi viljelytoimenpiteitä

Toukokuun puolivälissä Conan kylvettiin uusille vuokralohkoille, joille oli levitetty keväällä naudan lietelantaa noin 30 kuutiota hehtaarille. Vanha nurmipelto oli kynnetty sekä kylvömuokattu ennen kylvöä ja orastuminen oli ollut tasaista.

Nikkilän havaintojen mukaan Conan pensoi erittäin voimallisesti ja tuotti viereisellä lohkolla kasvavaa RGT Planetia enemmän sivuversoja. Erinomaiset oraat nostattivat sato-odotukset korkeuksiin, mutta kesäkuun helteet ja kuivuus verottivat kasvustoa selkeästi ja laskivat satopotentiaalia.

Ankaran alkukasvukauden seurauksena ainoana kasvinsuojelutoimenpiteenä pellolle tehtiin rikkaruiskutus juhannuksen aikaan Trimmerin ja Starane 333:n seoksella. Heinäkuun puolivälissä kasvustossa ei kuitenkaan merkittävästi näkynyt taudinaiheuttajia ja Nikkilä arvioi lajikkeen olevan aikaisempia viljelyssä olevia lajikkeita taudinkestävämpi. Lujakortinen Conan oli pysynyt myös pystyssä puintiin asti, vaikka korrensäädekäsittelyä pellolle ei oltukaan ajettu.

Syyskuun alussa puidusta Conanista Nikkilä arvioi satoa tulleen 4 tn/ha ja hehtolitrapaino ja valkuainen olivat muita tilalla viljelyssä olleita lajikkeita korkeammat.

Siemenet aina maatilapakkaamoilta

Jyrki Nikkilä kertoo hankkivansa ostosiementarpeensa aina suoraan maatilapakkaamoilta. Syinä tähän ovat hyvä ja luotettava palvelu. Nikkilä toteaa myös, että siemenhankinnoilla on mukava tukea tuttuja suomalaisia toimijoita ja toisia suomalaisia maanviljelijöitä. Suurin osa siemenistä tulee Pelto-Paturin pakkaamolta Janakkalasta, jossa tehdään myös Nikkilän tilalle räätälöidyt säilörehunurmiseokset.

>> Lue lisää Conan -ohrasta ja pyydä tarjous Tilasiemeneltä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja