26.01.24

Mikko ja Raija Savolainen: RGT Planet on monipuolinen lajike viljelyyn

Loimaalla maata viljelevät Mikko ja Raija Savolainen ottivat muutaman vuoden tauon jälkeen kasvukaudelle 2023 viljelyyn ohraa ja päätyivät RGT Planet -mallasohralajikkeeseen.

Savolaisten tekemän lajikevalinnan tärkeimpiä syitä olivat lajikkeen laajat käyttökohteet. RGT Planet kelpaa niin vientiin kuin Suomeen mallasohraksi, on erinomainen tärkkelysohralajike ja myös oivallinen rehuohralajike. Mallasohran vientimahdollisuus on merkittävä etu viljeltäessä Varsinais-Suomessa.

Ensimmäiselle vuodelle Savolaiset päätyivät tekemään RGT Planetista sopimuksen Anoran kanssa regeneratiivisesta tärkkelysohrasta. RGT Planetin siemen ostettiin Tilasiemenen-pakkaamolta Siementila Salolta Loimaan Mellilästä.

Regeneratiivista viljelyä Loimaan savimailla

Savolaisten maat ovat tyypillisiä loimaalaisia hiesusavimaita. Suorakylvöä on tilalla harjoitettu jo 20 vuoden ajan ja RGT Planet kylvettiin myös suoraan viimevuotisen kevätvehnän sänkeen heti toukokuun alun sateiden jälkeen.

Altian regeneratiivisen viljelyohjelman mukaisesti typpilannoitus tulee antaa jaettuna ja näin ollen kylvön yhteydessä annettiin vain 80 kg/ha typpilannoitusta. Kesäkuu oli haastava kasvuolosuhteiltaan sateettomuuden ja kuumuuden takia ja lisätyppilannoitusta ei tämän vuoksi pellolle enää annettu. Rikkakasvit ruiskutettiin juhannuksen aikaan, mutta muita kasvinsuojelutoimenpiteitä ei tehty. Elokuun alussa kasvustoon oli levinnyt verkkolaikkua alalehdille ja jälkikäteen mietittynä Mikko Savolainen olisikin ruiskuttanut tautiaineen heinäkuun alussa Planetin tullessa tähkälle. Kesäkuun helteiden aikaan tehty päätös tuotantopanosten säästämisestä oli kuitenkin tehty ja Savolainen arvioi, ettei tautiaineen ajamatta jättäminen aiheuttanut kuitenkaan merkittäviä sadonmenetyksiä.

Kasvustoon oli kylvetty kesäkuun lopulla myös Siementila Salon kerääjäkasviseos, joka sisälsi 20 % veriapilaa ja 80 % italianraiheinää. Kerääjäkasvit olivat lähteneet hyvin kasvuun heinäkuun sateiden seurauksena, eivätkä ne myöhään kylvettynä haitanneet kasvinsuojelutoimenpiteitä tai kilpailleet ohran kanssa kasvutilasta.

Elokuun alussa RGT Planet kasvusto näytti vielä elinvoimaiselta, eikä ollut tuottanut juurikaan jälkiversoja toisin kuin suurin osa savimaille kylvetyistä ohrista. Savolaiset aikovat pitää RGT Planetin myös jatkossa tilan viljelykierrossa.

>> Lue lisää lajikkeesta RGT Planet

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja