21.02.24

Etsitkö sinäkin luotettavaa, mutta hellävaraista kasvunsäädettä?

Entisellä sikatilalla on luotettu jo vuosia kasvunsääteeseen, joka saa kasvuston pysymään pystyssä runsasmultaisillakin mailla.

Jarmo Vuolteenahon tilalla on luvassa tälle kasvukaudelle isoja muutoksia, sillä lähestyvä kevät on ensimmäinen, jolloin emakkosikoja ei enää ole. Kasvinviljely sen sijaan jatkuu entisellään.

“Viljanviljelyssä pääpaino on aina ollut rehuviljoissa, joita on käytetty omalla tilalla. Jatkossa ne myydään tutulle sikatilalle. Kevätvehnä puolestaan on mennyt yleensä elintarvikekäyttöön”, Vuolteenaho kertoo.

Emakkosikalan tyhjentyminen vaikuttaa toki myös peltoviljelyn puolelle, sillä jatkossa lietettä ei ole enää totuttuun tapaan käytössä.

Vaikka monia asioita on Vuolteenahon mietittävä nyt viljelyn osalta uudestaan, kahdesta hän ei aio kuitenkaan tinkiä; peltojen hyvästä kasvukunnosta ja toimivasta kasvunsääteen käytöstä.

“Viljelyn ydin on jatkossakin se, että pellot pidetään hyvässä kunnossa. Huolehditaan ojituksista, kalkituksesta ja siitä, että kestorikat ja muut hoidetaan aina pois. Lietteen levitys on tähän saakka asettanut tietysti omat haasteensa, mutta aina on pyritty minimoimaan raskaalla kalustolla ajot ja optimoitu levityksen ajankohta niin, että pellolle koituisi mahdollisimman vähän haittaa”, Vuolteenaho selittää.

Kahdenlaiset maat - yksi valmiste

Jarmo Vuolteenahon tila sijaitsee Nivalassa. Entisellä sikatilalla on luotettu tuttuun kasvunsääteeseen jo vuosia.

Nivalassa sijaitsevan tilan maat voidaan Vuolteenahon mukaan jakaa kahteen osaan. Toiset pelloista on herkästi poutivia hietamaita ja toiset eloperäisiä runsasmultaisia maita.

Eloperäisten multamaiden kasvukunto ja Pohjois-Pohjanmaan pitkä valoisa päivä yhdistettynä pelloille levitettyyn sianlietteeseen on vaatinut kasvunsääteeltäkin paljon.

Vuolteenahon tilalla onkin luotettu jo vuosia Terpalin voimaan ja se on vakiinnuttanut roolinsa osana kasvinsuojelustrategiaa.

Terpal on BASF:n kasvunsäädevalmiste, joka on tunnettu hellävaraisuudestaan kasvustolle. Sen vaikuttavat tehoaineet (mepikvattikloridi ja etefoni) eivät vie satopotentiaalia, vaikka käsittelyn jälkeen kasville tulisikin olosuhteista johtuvaa stressiä.

“Kiitos siitä kuuluu paikalliselle maatalouskaupan myyjälle, jolta on aina saanut apua ja neuvoa kasvinsuojeluasioissa. Hän on ollut todellinen asiantuntija ja apu, kun yhdessä on pohdittu paljon erilaisten valmisteiden käyttöä”, kertoo Vuolteenaho.

Kasvunsääde vakiona ohralle

Terpalia Vuolteenaho on käyttänyt erityisesti ohralle, yleensä koko pinta-alalle oli kyseessä sitten hietamaa tai eloperäinen multamaa.

“Multamailla on ollut äärimmäisen tärkeää, että korrensäätö on ollut kunnossa, jotta kasvusto pysyy pystyssä. Olisi suuri virhe olla käyttämättä kasvunsääteitä”, toteaa Vuolteenaho.

Hietamailla kasvunsääteen kanssa on sen sijaan pitänyt olla varovaisempi ja aina peilata käyttöä vallitseviin kasvuolosuhteisiin. Vuolteenaho muistaa lähes 40 vuotiselta uraltaan kuitenkin vain pari vuotta, jolloin kuivuus oli niin paha, että kasvunsääde piti jättää ajamatta.

“Pyrin aina kylvämään niin aikaisin kuin mahdollista, jotta kasvusto pystyy hyödyntämään kevätkosteutta pitkään ja lähtee hyvin kasvuun. Niin se sietää kuivuuttakin paremmin myöhemmin”, kertoo Vuolteenaho.

Ajoitus ratkaisee vaikutuksen

Vuolteenahto on käyttänyt Terpalia aina tähkälle tulon kynnyksellä tankkiseoksessa yhdessä tautiaineen kanssa. Ohralla käytössä on viime vuodet ollut BASF:n Priaxor.

“Ajoitus on ollut tavallaan kompromissi. Tautiaineen voisi ajaa periaatteessa myöhemmin ja kasvunsääteen aiemmin, mutta tämä ratkaisu on tuntunut toimivan hyvin”, kertoo Vuolteenaho.

Kasvunsääde vaikuttaa aina niihin kasvinosiin, jotka ovat kasvussa silloin, kun ruiskutus tehdään. Lippulehtivaiheessa ennen tähkälle tuloa Terpal lyhentää ja vahvistaa ylimpiä kasvinosia, pitää painopisteet alhaalla ja tekee kasvista vahvemman, jotta se ei lakoonnu tuulessa ja sateessa yhtä herkästi.

Terpalista on saatu hyviä tuloksia myös 2-solmuvaiheen ruiskutuksessa, mutta siitä ei Vuolteenaholla ole itsellä kokemusta.

Käyttömäärät riippuvat maasta ja olosuhteista

Terpalin käyttömäärät ovat Vuolteenahon mukaan vaihdelleet riippuen maalajista ja kasvuolosuhteista.

Useimmiten hietamaille Vuolteenaho on ajanut valmistetta noin 0,25-0,5 litraa hehtaarille, kun taas eloperäisillä multamailla annostus on ollut 1- 1,5 litraa hehtaarille.

“Olen ollut tyytyväinen Terpaliin, sillä se pitää kasvustot pystyssä. Yhdessä tautiaineen kanssa käytettynä sadonlisä on ollut hyvä. En aio vaihtaa sitä mihinkään, sillä en keksi toista yhtä toimivaa ainetta”, toteaa Vuolteenaho.

Terpal on BASF:n valmiste, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.

Terpal® on joustava ja hellävarainen kasvunsääde

  • Rekisteröity ohralle, vehnälle, rukiille ja ruisvehnälle
  • Joustava käyttöajankohta (2-solmuvaihe - ennen tähkälle tuloa)
  • Kahden tehoaineen yhdistelmä (mepikvattikloridi, etefoni)
  • Joustava annostus (0,3 - 1,5 litraa/hehtaari)
  • Lyhentää ja vahvistaa ylimpiä solmuvälejä
  • Ei rajoita olkien käyttöä

Terpal on BASF:n valmiste, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja