20.05.11

Tärkkelysohran lannoitus

Ravinteiden merkitys tärkkelysohralla

Ravinteiden merkitys tärkkelysohralla

Tärkkelysohran viljelyssä pyritään jyvien mahdollisimman suureen tärkkelyspitoisuuteen. Oikealla lajikevalinnalla ja viljavuustutkimuksen mukaan valitulla moniravinteisella lannoitteella päästään parhaaseen tulokseen niin sadon kuin laadunkin suhteen.

Jyvän valkuaisenpitoisuuden noustessa tärkkelyspitoisuus laskee. Jyvien alkaessa täyttyä varastoituu jyviin ensin valkuaista ja tämän jälkeen tärkkelystä, joten pyrittäessä suureen tärkkelyspitoisuuteen jyvän täyttymisjakson tulisi jatkua mahdollisimman pitkään. Tämä varmistetaan tarpeenmukaisella tautientorjunnalla ja lannoituksella. Parhaan hinnan tärkkelysohrasta saa kun tärkkelyspitoisuus on yli 62,5 %.

Kylvölannoitus

Tärkkelysohrat ovat satoisia ja niihin kannattaa panostaa. Yli 100 kilon typpilannoitusmäärät voi jakaa siten, että kylvölannoituksessa käytetään lohkon viljavuuteen suunniteltu YaraMila -lannoite, josta tulee kaikki kasvin tarvitsema fosfori- ja kaliumlannoitus sekä rikkiä ja hiveniä.

Lisälannoitus

Kasvukauden lisälannoitus tärkkelysohralle voidaan antaa 2-lehtivaiheesta alkaen korrenkasvun loppuun asti. Myöhemmin annettu typpilannoitus voi nostaa valkuaista liikaa. Lisälannoitukseen sopivia tuotteita.

Hivenlannoitus

Mailla, joiden pH on luokassa hyvä tai parempi, on syytä varmistaa hivenravinteiden riittävyys. Tärkkelysohran hivenlannoitus voidaan hoitaa käyttämällä kylvölannoituksessa hiveniä sisältävää lannoitetta.

YaraVita - lehtilannoitteilla voi helposti varmistaa hivenravinteiden riittävyyden kasvukaudella. Ne voi ruiskuttaa yhdessä useiden torjunta-aineiden kanssa. Kasvin riittävä hivenravinteiden saanti mahdollistaa myös muiden ravinteiden täysipainoisen hyödyntämisen.

Ohrien ravinnepuutteet ovat olleet yleisiä Yara Megalab kasvianalyysin tulosten perusteella. Ravinnepuutosten oireisiin voi tutustua Yara CheckIT applikaation avulla.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja