06.02.24

Ruokaperunaa varastoissa vähemmän kuin viime keväänä

Maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa tammikuun puolivälissä 97 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunaa oli 79 miljoonaa kiloa. Ruokaperunan määrä oli viisi miljoonaa kiloa pienempi kuin tammikuussa 2023. Varastojen tyhjentymistahti on tänä talvena ollut melko tavanomainen, 2,6 miljoonaa kiloa kuukaudessa.

Viime lokakuussa perunan varastotilaston yhteydessä pohdittiin, näkyvätkö huonot korjuuolot pakkaamoilta kerätyissä viljelyhinnoissa ja käyttökelpoisen perunan osuuksissa. Joulukuussa perunan laadussa ei ollut merkittävää heikkenemistä, sillä käyttökelpoisen ruokaperunan määrä pakkaamoille tulleessa perunassa oli melko tyypillinen 79 prosenttia.

Viljelijähinta on juuttunut 22 €/100 kg-tasolle.

Perunan tuottajat vähenevät

Vaikka perunaa edelleen viljellään laajasti ympäri Suomen, on suurten tilojen merkitys kasvanut. Eniten perunatiloja oli Kristiinankaupungissa (97 tilaa), eniten peruna-alaa Kristiinankaupungissa (1 983 ha) ja Kauhavalla (1 963 ha). Suurimmat tilat olivat Karijoella, missä perunan kokonaisala on 37 ha/tila.

Varastotilastoon kuuluvat tilat, joilla on ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelyssä vähintään viisi hehtaaria. Tällaisia tiloja oli vuonna 2023 yhteensä 369 ja niiden peruna-ala oli 9 802 hehtaaria. Näiden tilojen osuus ruoka- ja ruokaperuna-alasta oli 87 prosenttia. Tilojen lukumäärä on puolittunut vuodesta 2012 ja ruoka- ja teollisuusperunan keskiala on kasvanut 17 hehtaarista 27 hehtaariin.

"Tilojen kasvu tuonee tehokkuutta ja kannattavuutta tuotantoon, mutta toki se tuo myös riskejä erityisesti säiden suhteen. Tämä riski toteutui viime syksynä merkittävillä tuotantoalueilla Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Viime vuonna Pohjanmaan maakunnissa oli reilut 60 prosenttia perunatiloista ja 73 prosenttia viljelyalasta. Tammikuun puolivälissä ruokaperunan varastoista yli 80 prosenttia eli 65 miljoonaa kiloa löytyi Pohjanmaan maakuntien viljelijöiden varastoista", pohtii yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Perunan hintaetumme luo vientimahdollisuuksia

Ruoka- ja tärkkelysperunaa on viety elo-marraskuussa 2023 Tullin tietojen mukaan 1,4 miljoonaa kiloa, eniten Ruotsiin, hieman yllättäen Unkariin ja Viroon. Perunan vientimahdollisuuksia pitäisi olla, koska hintataso on muualla Euroopassa Suomea korkeampi.

Vuonna 2022 Suomen ruoka- ja tärkkelysperunan ulkomaankauppa oli ylijäämäistä, tuontia oli yhdeksän miljoonaa kiloa ja vientiä 21 miljoonaa kiloa. Tärkeimmät perunan vientimaat ovat perinteisesti olleet Ruotsi ja Baltian maat.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja