11.03.24

Kohtuullinen kaurasato odotettavissa EU:n alueella – Kauran hintahuippu ohitettu

Viime kauden Euroopan ja Pohjois-Amerikan kaurasato oli todella pieni totuttuun tasoon verrattuna, joten kauratase on tällä kaudella ollut hyvin tiukka. Tulevalle markkinakaudelle ennustetaan kohtuullisen suurta kaurasatoa. Tosin nyt kevättalvella tehdyt satoennusteet voivat talvivaurioiden, uusintakylvötarpeiden, kevään olosuhteiden ja muiden tekijöiden vuoksi muuttua vielä oleellisestikin.

Ranskalainen analyytikkotalo Strategie grains nosti uusimman EU 2023/24 -kaurataseen loppuvarastoennustetaan hieman. Uusi ennuste on 1 150 tuhatta tonnia. Ennustetta nostettiin elintarvike- ja rehukäyttöennusteiden laskettua aikaisemmasta arviosta. Kauden 2023/24 tase on silti yhä hyvin tiukka tuotantomäärän radikaalin pienentymisen seurauksena.

Markkinat alkavat keskittyä jo tulevaan kauteen 2024/25. Kaura-alan ennustetaan olevan kohtuullisen suuri, mikä näkyy tuotantoennusteessa. Pinta-alan ennustetaan kasvavan etenkin Espanjassa, Saksassa, Ruotsissa ja Baltian maissa. Kauran tuotantoennuste tulevalle kaudelle on 7 500 tuhatta tonnia.

Tarjonnan kasvaessa kauran rehukäyttö on lisääntymässä. Rehukäytön ennustetaan lisääntyvän Tanskassa, Ranskassa, Saksassa ja Romaniassa. Elintarvikekäyttöennustetta sen sijaan hieman laskettiin odotetusta peilaten kauden 2023/24 kauran elintarvikekulutukseen.

Markkinakauden 2024/25 loppuvarastojen ennustetaan kasvavan, etenkin Suomessa.

Kauran hintakatto saavutettiin tammikuussa

EU:n kauran hinnat saavuttivat tammikuussa katon ja lähtivät helmikuusta lähtien laskuun. Hintoja veti alas muiden viljan hintojen lasku. Elintarvikekauran hinnan lasku oli loivempaa kuin rehukauran hintojen.

Globaalisti tarkasteltuna kauran tarjonta on lisääntymässä. Kanadan virallinen ennuste kauran tuotannosta on 27 % suurempi kuin viime satokaudella. Tämä tasaa Pohjois-Amerikan tuontikysyntää. Silti Kanadan varastojen ennustetaan olevan tulevallakin kaudella hyvin tiukat.

Kotimaan tase-ennusteista tarkemmin VYR:n nettisivulla.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja