20.12.23

Hyvät ominaisuudet houkuttelivat Lahtia viljelemään uutta Luukas-kauraa

120 hehtaarin viljatilaa viljelevät Jouni ja Tuomas Lahti Janakkalasta kiinnostuivat uudesta aikaisesta kauralajikkeesta Luukaksesta sen tullessa viljelijämyyntiin ensimmäistä kertaa keväälle 2023. Lahti sai hankittua Luukas-kauraa kokeiluun 6 hehtaarin alalle lähellä sijaitsevalta Pelto-Paturin pakkaamolta. Lahden tilalla viljellään kauraa suurimoksi ja puinnit pyritään aloittamaan aikaisella kauralla. Luukasta haluttiin viljelyyn, koska siinä yhdistyivät niin elintarvikekelpoisuus, vahva korsi kuin aikainen kasvuaika.

Panostukset hyvään ja laadukkaaseen satoon

Luukas kylvettiin 12.5. keväällä lautasmuokattuun ja äestettyyn multavaan hietamaahan. Kylvötiheytenä käytettiin 520 kappaletta neliölle ja kylvön yhteydessä annettiin Yaran Y3 lannoitetta 400 kg/ha.

Luukas orastui erinomaisesti ja kasvinsuojeluun päätettiin panostaa kunnolla. 15.6. tehtiin rikkakasviruiskutus Trimmerin ja MCPA:n seoksella. Samassa yhteydessä tehtiin kevyt korrensäädeja tautikäsittely Modduksen ja Amistarin minimiannoksilla. Kesäkuun lopulla tehtiin vielä toinen tautikäsittely Proline Xpertilla. Kasvinsuojelutoimenpiteiden lisäksi pellolle kylvettiin italianraiheinästä ja valkoapilasta koostunut kerääjäkasviseos.

Aikaisen kauran puinti elokuussa

Heinä- ja elokuun aikana Janakkalassa saatiin runsaita sadekuuroja, mutta Jouni Lahti totesi Luukas-kauran pysyneen jopa yllättävän hyvin pystyssä.

Kuumissa olosuhteissa annettiin korrensäädettä minimiannos, joka ei olisi aiemmilla lajikkeilla riittänyt pitämään näin sakeaa kaurakasvustoa pystyssä. Ainoastaan päällekkäin menneet kylvöt lakoutuivat, mutta muuten pitkäksi venähtänyt kasvusto pysyi loppuun asti pystyssä. Runsaat sateet ja viileät kelit kuitenkin myöhästyttivät puintia selkeästi ja elinvoimaisesti kasvanut Luukas puitiin vasta elokuun lopulla.

Aikainen lajike tuotti runsaan 6600 kg/ha sadon hehtolitrapainon ollessa 59 kg/hl ja 2 mm seulan läpi menneitä ollen vain 3,8 %. Suurimokauran laatuvaatimukset täyttyivät Luukas-kauralla kirkkaasti. Edelliseen viljelyssä olevaan kauralajikkeeseen Luukas oli selkeä parannus ja jatkossa Lahden tilalla aiotaan kylvää koko kaura-ala Luukakselle.

Jouni ja Tuomas Lahti suosittelevat myös muita ottamaan lajikkeen viljelyyn.

>> Tutustu Luukas-kauraan ja pyydä tarjous

Remote video URL

Hyvät ominaisuudet houkuttelivat Lahtia viljelemään uutta Luukas-kauraa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja