Kansainväliset viljamarkkinat (Viljaviesti 06/2004)

Ennätyksellisen suuret viljasadot eri puolilla maailmaa painoivat sekä leipäviljojen että rehuviljojen maailmanmarkkinahinnat laskuun elo-syyskuussa 2004. Lokakuussa hintojen lasku tasaantui sadonkorjuun aiheuttamien tarjontapaineiden hellitettyä. Hintojen laskun pysähtymiseen vaikuttivat myös heikko dollari sekä kalliit merirahdit ja muut logistiset vaikeudet.

Ennätyksellisen suuret viljasadot eri puolilla maailmaa painoivat sekä leipäviljojen että rehuviljojen maailmanmarkkinahinnat laskuun elo-syyskuussa 2004. Lokakuussa hintojen lasku tasaantui sadonkorjuun aiheuttamien tarjontapaineiden hellitettyä. Hintojen laskun pysähtymiseen vaikuttivat myös heikko dollari sekä kalliit merirahdit ja muut logistiset vaikeudet. Myöskään Mustan Meren rehuvehnän ja ohran tarjonta ei ole tänä syksynä ollut painamassa maailmanmarkkinahintoja alaspäin logististen ongelmien vuoksi.

Monista aiemmista satovuosista poiketen viljan tarjonta ylittää tällä satokaudella kulutuksen. Kansainvälinen Viljaneuvosto (IGC) arvioi maapallon viljavarastojen kasvavan sato-kaudella 2004/05 32 miljoonaa tonnia.

Maailman viljamarkkinoiden paineita helpottaa kuitenkin viljan lisääntyvä kulutus. Viljaneuvosto arvioi vehnän kulutuksen kasvuksi peräti 2,5 %, mikä tarkoittaa, että vehnän rehukäyttö kasvaa edelleen vahvasti. Maissin, ohran ja muiden rehuviljoina pidettyjen viljojen kulutuksen kasvuksi Viljaneuvosto arvioi 2,6 %. Sadot (rehuviljan tuotanto) voivat vaihdella maailmanmarkkinoilla perättäisinäkin vuosina.

Maailmanmarkkinahinnat pysynevät lähikuukausina ja ehkä hyvin pitkällekin tällä satokaudella matalina. Siinä määrin vahvat edellä mainitut markkinoiden perustekijät eli fundamentit näyttäisivät olevan. Myös myyntitarjonta viljapörssien futuurimarkkinoilla on ollut runsasta ja ne vaikuttavat nyt "ylimyydyiltä". Tämä heikentää osaltaan hintojen nousupotentiaalia

Öljykasvit

Yhdysvaltojen maatalousministeriö (USDA) arvioi maapallon soijantuotannon nousevan satokaudella 2004/05 229 miljoonaan tonniin. Tämä on peräti 40 miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisellä satokaudella. Yksistään Yhdysvaltojen soijasato nousee viime vuodesta lähes 20 miljoonalla tonnilla eli noin neljänneksellä. Keskimääräinen sato oli ennätyksellinen 2,82 tonnia hehtaarilta.

Soijan hinta oli korkeimmillaan vuoden 2004 alkupuolella, jolloin soijan hinta fob US Gulf oli parhaimmillaan 383 euroa tonnilta. Syksyn aikana vastaava soijan tonnihintahinta laski 205 euroon. Lokakuussa 2004 soijan hinta on jälleen kääntynyt hienoiseen nousuun hyvän kysynnän, dollarin heikkouden ja eläkerahastojen futuuri-ostojen vuoksi.

Soijan tuotannon kasvu näyttää jatkuvan myös eteläisellä pallonpuoliskolla, sillä maailman toiseksi suurimman soijan tuottajan, Brasilian, ennakoidaan nostavan soijan viljelyalaansa seitsemällä prosentilla 23 miljoonaan hehtaariin.

Myös Kiinan soijasadosta näyttää tulevan ennätyksellisen suuri eli 17,5 miljoonaa tonnia, kaksi miljoonaa tonnia enemmän kuin vuosi sitten. GM-soija näyttää tulevan entistä enemmän hyväksytyksi maailmalla. Brasilian hallitus ilmoitti 14.10.2004, että se hyväksyy geenimuokatun soijan tuotannon ja myynnin. Sama koskee myös maissia. EU-komissio antoi 26.10.2004 tuontiluvan amerikkalaiselle maissierälle.

Soijan kulutuksen arvioidaan kasvavan viime vuodesta vain 16 miljoonalla tonnilla, joten varastot kasvavat. Maapallon soijavarastojen arvioidaan nousevan satokauden 2004%05 lopussa 59 miljoonaan tonniin eli runsaat 20 miljoonaa tonnia viime vuotista suuremmiksi. Yhdysvaltojen soijavarastojen määrä noussee 11 miljoonaan tonniin, mikä on korkein varastotaso sitten vuoden 1986/87.

EU:n, maailman suurimman soijarouheen kuluttajan, arvioidaan lisäävän kulutustaan runsaalla kolmella prosentilla. Soijan kulutus kasvaa edelleen myös Kiinassa. Yhdysvallat alkaa 1.1.2005 käyttää soijaöljyä myös biodieseliksi.

Kirjoittaja: Kaupallinen neuvos Seppo Koivula Johtoryhmän puheenjohtaja

Lähde: Ote Viljaviestistä 06/2004, jonka voi lukea kokonaisuudessaan internet osoitteesta www.fingrain.fi.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja