Tyhjät lannoitesäkit voi viedä ilmaiseksi keräykseen

Tänä kesänä jatkuu taas perinteinen 4H-nuorten lannoitesäkkikeräys. Lannoitesäkkejä kerätään koko maassa Pohjois-Karjalaa, Kainuuta ja Lappia lukuun ottamatta. Keräykseen kelpaavat Kemira GrowHow'n piensäkit ja niiden lavahuput sekä Kemira GrowHow'n, Tigoteamin ja Kiviexperttien suursäkit. Muuta muovia ei voida keräyksessä ottaa vastaan. Viljelijät voivat viedä käytetyt lannoitesäkit 4H-nuorten ylläpitämiin keräyspisteisiin, joita löytyy lähes kaikista kunnista. Keräyspisteiden sijainnista ja keräyksen ajankohdasta paikkakunnalla saa tarkempia tietoja 4H-liiton kotisivuilta www.4h.fi .

Tänä kesänä jatkuu taas perinteinen 4H-nuorten lannoitesäkkikeräys. Lannoitesäkkejä kerätään koko maassa Pohjois-Karjalaa, Kainuuta ja Lappia lukuun ottamatta.

Keräykseen kelpaavat Kemira GrowHow'n piensäkit ja niiden lavahuput sekä Kemira GrowHow'n, Tigoteamin ja Kiviexperttien suursäkit. Muuta muovia ei voida keräyksessä ottaa vastaan. Viljelijät voivat viedä käytetyt lannoitesäkit 4H-nuorten ylläpitämiin keräyspisteisiin, joita löytyy lähes kaikista kunnista. Keräyspisteiden sijainnista ja keräyksen ajankohdasta paikkakunnalla saa tarkempia tietoja 4H-liiton kotisivuilta www.4h.fi . Keräyspisteet ovat avoinna eri aikoina, joten aukioloajat kannattaa selvittää etukäteen. Käytettyjen lannoitesäkkien jättäminen keräykseen ei maksa mitään.

Lannoitesäkkikeräys tarjoaa viljelijöille hyvän ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon käytettyjen muovipakkausten hävittämiseksi. Keräyksessä talteen saatu muovi toimitetaan hyötykäyttöön. 40 kg lannoitesäkeistä ja lavahupuista valmistetaan murskauksen ja pesun jälkeen uusiomuovia, jota käytetään uusien lannoitesäkkien ja uusien jätesäkkien raaka-aineena. Suursäkit hyödynnetään energiana teollisuudessa. Lannoitesäkkikeräys toteuttaa valtioneuvoston pakkauspäätöksen mukaista muovipakkausjätteen hyötykäytön lisäämistä. Pakkauspäätöksen tavoitteena on saada kierrätykseen 15 % ja muuhun hyötykäyttöön 30 % käytetyistä muovipakkauksista.

Tänä kesänä järjestettävä lannoitesäkkikeräys on järjestyksessä kolmaskymmenes. Vuonna 1975 alkanut teollisuuden ja 4H-järjestön yhteistyö muovin kierrätyksessä on jatkunut näihin päiviin asti. Kaikkiaan lannoitesäkeistä peräisin olevaa muovia on kolmenkymmenen vuoden aikana saatu talteen 25 miljoonaa kiloa. Kaikki kerätty muovi on hyödynnetty teollisuudessa raaka-aineena ja energiana. Myös tänä kesänä uskotaan keräyksen sujuvan hyvin.

Lannoitesäkkikeräyksen toteuttavat yhteistyössä Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja Kemira GrowHow sekä paikalliset 4H-yhdistykset.

Lisätietoja asiassa antavat

Kehityspäällikkö Patrik Lindfors
Suomen 4H-liitto
p. (040) 569 1126
[email protected]

Tuoteturvallisuusasiantuntija Heikki Hero
Kemira GrowHow Oy
p. 010 215 2504
[email protected]

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja