Viime hetken rehuntekovinkit

Oikea korjuuaika ja säilöntäaineen käyttö ovat hyvän säilörehun avaintekijöitä. Rehun laatu on aina syytä varmistaa analysoimalla se ennen ruokintaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä sisäruokintakaudella. Rehun laadullahan on suuri merkitys tilan kannattavuudelle.

Oikea korjuuaika ja säilöntäaineen käyttö ovat hyvän säilörehun avaintekijöitä. Rehun laatu on aina syytä varmistaa analysoimalla se ennen ruokintaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä sisäruokintakaudella. Rehun laadullahan on suuri merkitys tilan kannattavuudelle.

Korjuun ajoittaminen
Esivalmistelut
Hapottimet
Puhdasta ja helposti tiivistettävää
Käytä aina säilöntäainetta
Tiivistä ja peitä huolellisesti

Korjuun ajoittaminen ratkaisee säilörehun ruokinnallisen arvon. Rehun D-arvo on tärkein mittari korjuun aloittamista päätettäessä. Artturi-korjuuaikapalvelu on hyvä apu, mutta lopullinen päätös tehdään käymällä nurmilohkoilla katsomassa päivän tilanne. Tavoiteltava D-arvo on 69-70.

Korjuun ajoittamisen on osuttava kohdalleen.

Oikean korjuuajankohdan ja sopivien sääolosuhteiden yhteensovittaminen vaatii taitoa. Rehujen laatutilastojen perusteella huonoja rehuja on vähiten rehun kuiva-aineen ollessa 20-35 %.

Pitkä esikuivaus alentaa rehun ruokinta-arvoa ja säilyvyyteen vaikuttavaa sokeripitoisuutta sekä lisää sääriskiä. Kuiva-ainepitoisuuden noustessa yli 40 % on rehun tiivistäminen vaikeampaa ja rehuun jäänyt ilma voi johtaa hiivojen ja homeiden lisääntymiseen.

Onko kaikki valmista?

On selvää, että ennen rehuntekoa tehdään valmistelevia toimenpiteitä:

Puhdistetaan ja kunnostetaan rehuvarastot tai paalien varastopaikat. Varmistetaan puristenesteen poistuminen rehusta. Osan viime kesänä rehuista pilasi puristemehu, jonka poistuminen rehusta ei toiminut.

Huolletaan koneet ja tutustutaan käyttöohjeisiin. Terät on oltava kunnossa niin niittomurskaimessa kuin korjuukoneessakin. Rikkoontumisalttiimpia osia on syytä olla kotona jo valmiina.

Käytä aina säilöntäainetta!

Huomio hapottimeen!

Hapottimen toiminta ja teho on syytä varmistaa, sillä siinäkin on kuluvia osia. Jos korjuukone on uusittu tehokkaammaksi, voi vanha happopumppu olla alitehoinen. Uusien, vähemmän syövyttävien AIV- liuosten jäykempi, ammoniumformaatista johtuva olomuoto asettaa kovemmat tehovaatimukset pumpuille. Tarpeellinen määrä korjuutekniikkaan ja kuiva-aine tavoitteeseen sopivaa säilöntäainetta on valmiina varastossa kuten myös säilöntämuovia rehun peittämiseen tai käärintään. Laakasiilojen, aumojen, tornien painotustarvikkeet ovat varattuina.

Puhdasta ja helposti tiivistettävää

Rehun puhtaus on yksiselitteinen perusvaatimus. Viime kesän jäljiltä voi nurmilohkoilla olla ajouria, joista tulee helposti maata rehun sekaan. Suositeltava niittokorkeus on 8?10 cm, jotta maata ja suojaviljan sänkeä ei joudu rehuun.

Esikuivattu rehu silputaan 20-40 mm:n pituiseksi. Mitä kuivempaa rehu on, sen lyhyemmäksi se tulisi silputa tiivistymisen varmistamiseksi. Ajonopeus ja karhon paksuus vaikuttavat myös silppuuntumistulokseen. Pyöröpaalauksen niksit aletaan jo vähitellen hallita. Toisin on uudelleen vahvaa tuloa tekevien silppuavien noukinvaunujen laita. Luvatut silppuamistehot ovat teoreettisia ja käytännössä mahdottomia saavuttaa.

Käytä aina säilöntäainetta

Säilöntäaineen käyttö ja annostelu on korjuutekniikan kehittyessä ja rehumäärien kasvaessa otettava yhä vakavammin. Säilöntäaine valitaan sen mukaan, mitä kuiva-ainetasoa tavoitellaan. Sääolot voivat vaikuttaa esikuivauksen mahdollisuuksiin, joten olisi hyvä varautua säilöntäaineen vaihtamiseen kuiva-ainetason mukaan.

Viime kesänä korjattujen säilörehujen laatu oli heikoin moneen vuoteen. Lähes 30 % analysoiduista rehuista oli laatuarvosanaltaan alle 7, kun useana edeltävänä vuonna niitä on ollut vain10?15 %. Ilman säilöntäainetta tehdyistä rehuista yli puolet oli arvosanaltaan alle 7.



Säilöntäaineen annosteluun on kiinnitettävä huomiota.

Märässä rehussa on tärkeää nopea pH:n alentaminen ja virhekäymisen estäminen, kuivissa rehuissa painopiste on taas rehun jälkipilaantumisen, hiivojen ja homeiden kasvun estämisessä. AIV 2 Plus ja AIV Prima soveltuvat parhaiten rehuun, jossa on 20?30 % kuiva-ainetta, ja AIV 2000 ja AIV Pro 30-45 %:lle rehulle. Biologisista säilöntäaineista LactoFast on märemmän rehun ja Bioprofit 10 kuivemman rehun säilöntäaine. Biologisten säilöntäaineiden käyttö rehuissa, joiden kuiva-ainepitoisuus on alle 25 %, on uhkapeliä.

Annostelusuosituksista ei ole syytä tinkiä, sillä muuten tehoaineiden määrä jää niin pieneksi, että tavoiteltua säilöntävaikutusta ei saavuteta. Haluttaessa varaston pintarehuun runsaampi säilöntäainemäärä, tulisi se lisätä jo pellolla. Esikuivattua rehua ei tule kastella säilöntäainelaimennoksella vaan pelkällä säilöntäaineella. AIV 2000:ta ja AIV Pro:ta ei saa laimentaa vedellä.

Tänä kesänä säilöntäainetta voi tilata myös irtona. Lisätietoa irtojakelusta...



Taitavin kuljettaja ja painavin kone kuuluvat siilolle.

Tiivistä ja peitä huolellisesti

Säilönnän onnistuminen edellyttää hapettomia olosuhteita, jolla estetään happihakuisten rehua pilaavien bakteerien toiminta. Ensimmäisessä vaiheessa ilma on saatava mahdollisimman tarkkaan ja nopeasti pois rehusta. Toisessa vaiheessa ilman pääsy rehuun on estettävä. Jos korjuutyö keskeytyy sateen tai konerikon takia, tulee rehu peittää väliaikaisesti.

Korjuukoneiden ja rehukuormien suureneminen on huomioitava siiloa täytettäessä. Jokainen kuorma tulee ehtiä levittää tasaisesti ja tiivistää riittävästi. Löysiä pesäkkeitä ei saa jäädä, sillä niihin tulee hometta helposti. Taitavin kuljettaja ja painavin kone kapealla rengasvarustuksella kuuluvat siilolle.

Märkää rehua tehtäessä on erittäin tärkeää huolehtia siilojen salaojituksesta eli puristenesteen poistumisesta pohjalta, jotta se ei jää pilaamaan alinta rehukerrosta.

Laakasiiloissa käytetään ns. olkapäämuovia rehukerroksen reunojen ja kulmien tiivistämiseksi. Avonaisissa siiloissa sadeveden pääsy rehun ja siiloseinän väliin estetään päällysmuovilla, joka ylettyy siiloseinien yli. Saumakohdissa tulee olla riittävästi muovia kaksinkerroin. Laakasiilon, tornin tai auman muovi painotetaan riittävästi esim.10-15 cm:n purukerroksella, jotta se pysyy tiiviisti rehun pinnassa kiinni.

Paalit kääritään nopeasti paalauksen jälkeen 6-8 kerroksella käärintämuovia. Käärintä tulisi tehdä varastopaikalla tai paalit siirretään varastoon välittömästi käärinnän jälkeen. Myöhempi siirtely heikentää käärinnän ilmatiiviyttä. Kaikissa varastomuodoissa tulee ilmatiiviyttä valvoa varastoinnin aikana ja tehdä tarvittavat paikkaukset.

Teksti: Ari Brofeldt, [email protected]
Kirjoittaja työskentelee tuotepäällikkönä Kemira Oyj:ssä Organic Acids & Salts -yksikössä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja