Vilja-alan yhteistyöryhmä selvitti alan toimintaedellytyksiä

Vilja-alalla toimivien yritysten ja yhdistysten yhteinen toimielin Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) kokoontui 26.1. apulaisosastopäällikkö Heimo Hanhilahden johdolla. Kokouksessa julkaistiin vuoden 2004 vilja-alan toimialaraportti sekä keskusteltiin alatyöryhmien erillisistä loppuraporteista. Alan toimijoista muodostuvien alatyöryhmien loppuraportit käsittelivät kylvösiemeniin, viljelytekniikoihin, erikoiskasveihin, rehuihin ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia ja mahdollisuuksia.
Vilja-alalla toimivien yritysten ja yhdistysten yhteinen toimielin Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) kokoontui 26.1. apulaisosastopäällikkö Heimo Hanhilahden johdolla. Kokouksessa julkaistiin vuoden 2004 vilja-alan toimialaraportti sekä keskusteltiin alatyöryhmien erillisistä loppuraporteista. Alan toimijoista muodostuvien alatyöryhmien loppuraportit käsittelivät kylvösiemeniin, viljelytekniikoihin, erikoiskasveihin, rehuihin ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia ja mahdollisuuksia. Toimialaraportin lisäksi Vilja-alan yhteistyöryhmä tuottaa vuodessa useita vilja-alaan liittyviä kuukausi- ja erillisraportteja.

Tilaisuudessa julkaistiin Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n toteuttama vuoden 2004 vilja-alan toimialaraportti. Raportissa analysoidaan viljaketjun toiminnan, kilpailukyvyn ja kannattavuuden nykytilannetta ja arvioidaan tulevaisuuden näkymiä sekä toimintaympäristön kehitystä viljamarkkinoiden ja maatalouspoliittisten muutosten osalta.

Raportin mukaan viljelijöiden suuntaa antavien aikomusten perustella vehnän kokonaisala laskee tulevallasatokaudella ja kaura-ala pysyy lähellä viimevuotista kylvöalaa. Syysviljoilta vapautunutta kylvöalaa siirtyy eniten ohralle, jota aiotaan lisätä kaikilla tärkeimmillä tuotantoalueilla. Raportista ilmeni myös, että EU:n kesantovelvoite palaa normaalille tasolle, mutta tästä huolimatta EU:n vehnäalan arvioidaan nousevan noin prosentilla. Tämän seurauksena vehnästä on ylitarjontaa myös seuraavalla satokaudella.

Raporttiin sisältyy myös kuluttajakysely, jonka mukaan noin puolelle kuluttajista kotimainen raaka-aine on lisäarvotekijä.

Alatyöryhmien loppuraporteista nousi esiin muun muassa seuraavia seikkoja:

  • Ainoastaan hyvälaatuinen kylvösiemen ja oikeat lajikkeet takaavat tasaisen ja riittävän tiheän kasvuston,joka puolestaan mahdollistaa optimaalisen sadon.
  • Kustannusten alentaminen on keskeistä. Suurimmat säästöt saadaan viljelijöiden kone- ym. yhteistyötä lisäämällä.
  • Viljelykierto parantaa maan rakennetta ja tulisi kytkeä kiinteämmin viljanviljelyyn. Maan rakenteen paranemisen myötä kasvukauden sääoloilla on pienempi merkitys viljan satovaihteluihin.
  • Valkuaiskasvien, etenkin hyvin viljantuotannon välikasviksi soveltuvan rypsin kotimaista tuotantoa olisi lisättävä. Kotimainen rypsipuriste ja -rouhe sekä runsaasti valkuaista sisältävä vilja vähentävät soijan tuontitarvetta.
  • Suorakylvö on uusi menetelmä, jota olisi tuettava koulutuksen avulla. Menetelmää on syytä testata tilalla ennen mahdollisia koneinvestointeja.
  • Sopimusviljelyn ja -ehtojen kehittämiseen ja viljan jäljitettävyyteen on panostettava.

Euroopan unionin laajentumisen myötä kilpailutilanne Itämeren alueella muuttuu. Kiristyvässä kilpailutilanteessa koko ketjun kustannustehokkuuden sekä markkinoinnin merkitys korostuu toimialalla. Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) on alalla toimivien yritysten ja yhdistysten yhteinen toimielin, jonka tavoitteena on edistää kansallisen viljatuotannon kilpailukykyä. Ryhmässä on edustajia maatalouden tuottajajärjestöistä, tuotantopanos- ja viljaa jalostavasta teollisuudesta sekä viljakaupan piiristä. Vilja-alan yhteistyöryhmän toimintaa koordinoi maa- ja metsätalousministeriössä toimiva sihteeristö. Lisäksi operatiivinen johtoryhmä kokoontuu kuukausittain. Vilja-alan yhteistyöryhmä on elintarviketalouden laatuketjun osahanke.

Työryhmien johtopäätösten tiivistelmät ovat nähtävissä osoitteessa www.fingrain.fi

Lisätietoja:
Seppo Koivula
kaupallinen neuvosMaa- ja metsätalousministeriöpuh. 160 52698

Lähde: Fingrain, 27.1.2005 lehdistötiedote

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja