Viljamarkkinatiedote 02/05

Avena Nordic Grain Oy Viljojen hinnat ovat jatkaneet alenevaa kehitystään, sillä sekä rehuviljojen että vehnän tarjonta markkinoilla on runsasta. Tällä satokaudella maailman vehnäntuotanto arvioidaan olevan 621 miljoonaa tonnia, jossa on 68 miljoonaa tonnia lisäystä edellisvuodesta. EU:n 25 jäsenmaata tuottivat tällä satokaudella 125 miljoonaa tonnia vehnää, mikä on 27 miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisellä kaudella. Maailman rehuviljatuotanto on tänä satovuonna 996 miljoonaa tonnia eli 87 miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisvuonna.

Avena Nordic Grain Oy

Viljojen hinnat ovat jatkaneet alenevaa kehitystään, sillä sekä rehuviljojen että vehnän tarjonta markkinoilla on runsasta. Tällä satokaudella maailman vehnäntuotanto arvioidaan olevan 621 miljoonaa tonnia, jossa on 68 miljoonaa tonnia lisäystä edellisvuodesta. EU:n 25 jäsenmaata tuottivat tällä satokaudella 125 miljoonaa tonnia vehnää, mikä on 27 miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisellä kaudella. Maailman rehuviljatuotanto on tänä satovuonna 996 miljoonaa tonnia eli 87 miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisvuonna. EU:n 25 jäsenmaan rehuviljatuotanto on 26 miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisellä kaudella.

EU:n Komissio on ilmoittanut avaavansa tarjouskilpailun vehnän viennille. Useimmat markkinaosapuolet ovat kuitenkin sitä mieltä, että vehnän vientituen avulla on hyvin vaikeaa saada takaisin menetettyä markkinaosuutta vientimarkkinoilla vallitsevan kovan kilpailun takia. On odotettavissa, että suuria määriä vehnää ja rehuviljoja päätyy interventiovarastoihin.

Ensimmäiset arviot EU:n 25 jäsenmaan tulevan kauden kylvöaloista ennakoivat hienoista pinta-alojen pienenemistä johtuen osittain siitä, että kesannointivelvoite on kasvanut 5 %:sta 10 %:iin. Vehnä- ja rapsialojen odotetaan kasvavan, kun taas ohran ja rukiin alojen ennakoidaan laskevan. Syysviljat ovat Euroopassa kaiken kaikkiaan hyvässä kunnossa. Odotukset siitä, että EU:ssa ja muualla maailmassa saadaan taas suuret sadot liittyneenä kulumassa olevan kauden loppuvarastojen kasvuun pitävät myös uuden sadon hinnat interventiotason tuntumassa.

Sääolosuhteet Etelä-Amerikassa ovat ylipäänsä hyvin suotuisat, vaikkakin osissa Argentiinan soijantuotantoalueita on hieman liian kuivaa ja Brasilian pohjoisosissa on taas saatu hieman liikaa sateita. Tällä hetkellä näyttää siltä, että markkinoille on tulossa toinen ennätyssato USA:n suuren soijasadon lisäksi. Tämä valtavan suuri tarjonta on enemmän kuin riittävä kattamaan kasvavan kysynnän maailmassa. Loppuvarastojen lasketaan muodostuvan 61 miljoonaksi tonniksi, mikä on 22 miljoonaa tonnia enemmän kuin edellisenä vuotena. Biodieselin kysyntä jatkaa kasvuaan, mutta kasvanut öljykasvituotanto sekä EU:ssa että maailmanlaajuisesti pitää edelleen eurooppalaisen vanhan ja uuden sadon rapsin hinnat puolustuskannalla.

Euron kurssi

27.01.2005 Euro/Usd 1,309
17.01.2005 Euro/Usd 1,312

Rapsin hinta Euroa/tonni, Matif 2004

26.01.2005 closing: Helmikuu 189,00 - toukokuu 196,50 - elokuu 202,00

14.01.2005 closing: Helmikuu 200,25 - toukokuu 202,50 - elokuu 207,00

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja