Rapsikuoriaisen torjuntaan uudella tehoaineella

Rapsikuoriainen on maailmanlaajuisesti merkittävin öljykasvien tuholainen. Perinteisesti rapsikuoriaista on torjuttu pyretroidivalmisteilla mutta viime vuosina pyretroidien teho on laskenut niille resistenttien rapsikuoriaiskantojen yleistyessä.

Rapsikuoriainen on maailmanlaajuisesti merkittävin öljykasvien tuholainen. Perinteisesti rapsikuoriaista on torjuttu pyretroidivalmisteilla mutta viime vuosina pyretroidien teho on laskenut niille resistenttien rapsikuoriaiskantojen yleistyessä. Neonikotinoidivalmisteet Mospilan ja Biskaya ovat toistaiseksi tehonneet rapsikuoriaisiin hyvin mutta riski resistenssin syntyyn on kasvanut eteenkin tiloilla joilla pyretroidivalmisteet eivät enää tehoa ja ainoana tehokkaana vaihtoehtona ovat olleet neonikotinoidivalmisteet.

Rapsikuoriaiset voivat aiheuttaa huomattavia sadonmenetyksiä.

DuPont on kehittänyt rapsikuoriaisten torjuntaan uuden tehoaineen, indoksakarbin, joka on tehoaineena Avaunt® ja Steward® valmisteissa. TUKES myönsi 14.5.2013 Avaunt® valmisteelle 120 vuorokauden poikkeusluvan rapsikuoriaisten torjuntaan kasvukaudelle 2013. Steward®- valmisteella on koekäyttölupa eräille erikoiskasveille. Avaunt® on tehokas ja pitkävaikutteinen tuote jota suositellaan rapsikuoriaisten ensimmäiseen torjuntaan aikaisesta nuppuvaiheesta myöhäiseen nuppuvaiheeseen asti. Avaunt®:in tehoaine indoksakarbi halvaannuttaa rapsikuoriaisen suuosat estäen tätä tekemästä syöntituhoa.Kuoriainen voi kuitenkin pysyä liikkeessä vielä muutamia vuorokausia ruiskutuksen jälkeen. Avaunt® toimii pääasiassa syömävaikutuksen,mutta myös kosketusvaikutuksen kautta. Tehoaine kulkeutuu melko hyvin lehtien läpi ja kiinnittyy tiukasti lehden pinnalle. Rapsikuoriainen lopettaa syömisen välittömästi aineelle altistumisen jälkeen ja lopullisesti kuolee 1-3 vrk:n kuluessa. Valmisteen teho kestää kasvin kasvuvauhdista riippuen 7-14 vrk.

Avaunt®:ia ei pystytä toimittamaan maatalouskauppoihin vielä syysrapsin kuoriaistorjuntaan mutta sitä on saatavana keväällä kylvettyjen öljykasvien ensimmäisiin ruiskutuksiin kesäkuun alkupuolella. Kannattaa olla yhteydessä kasvinsuojeluaineita myyvään liikkeeseen mahdollisimman pian ja tehdä varaus Avaunt®:ista.

Lataa Avaunt® esite klikkaamalla TÄSTÄ

Video Avaunt®:in tehosta klikkaamalla TÄSTÄ

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja