Olet täällä

Viljelijäillat yleisömenestyksiä

Avenan, Bernerin ja Borealin viljelijäkiertue rantautui torstaina Poriin ja Tammelaan. Porin tilaisuuteen Sampo Rosenlewin komeaan juhlatilaan kokoontui noin 150 viljelijää kuuntelemaan ajankohtaista asiaa lajikevalintoihin, kasvinsuojeluun ja viljamarkkinoihin liittyen.

Illan isäntänä toiminut Avenan Matti Koskela loi katsauksen vilja- ja öljykasvimarkkinoihin. Satokaudella 13/14 sato on ollut maailmanlaajuisesti suuri ja viljaa on tarjolla paljon.

-    Euroopan ja USA:n osalta tietoja syysviljojen talvehtimisesta saadaan tarkemmin noin kuukauden kuluttua, Koskela kertoi.

Koskela korosti myös kotimaisten öljykasvien tuotannon tärkeyttä. Avenan omistama Mildola on vahvasti sitoutunut kotimaisen raaka-aineen käyttöön.

Uusia työkaluja suunnitelmien teon tueksi

Borealin kasvinjalostaja Pertti Pärssinen antoi kuulijoille eväitä lajikevalintaan ja esitteli uutuuslajikkeita kevään kylvöille. Pärssisen mukaan lajikekehitys etenee koko ajan jopa kiivaammin ja kiivaammin, joten vaihto uuteen lajikkeeseen kannattaa.

-    Viljelyyn panostamalla ja oikeilla toimenpiteillä lajikkeista saadaan parhaiten irti siihen jalostettu sato- ja laatupotentiaali.

Bernerin Kari Erkkilä kertoi viljelijöille, mitä muutoksia IPM- viljely tuo kasvinsuojeluun. Kyösti Nissi esitteli uuden kasvinsuojelun suunnitteluohjelman.

-    Bernerin Kasvit.fi on netissä kaikilla laitteilla toimiva palvelu, joka helpottaa kasvinsuojelun suunnittelua ja esimerkiksi lohkokohtaisten muistiinpanojen kirjaamista.

Ohjelma on viljelijöiden käytettävissä ensi viikosta lähtien. 

Kiertue jatkuu

Avenan, Bernerin ja Borealin kevään viljelijäkiertueen ensimmäiset tilaisuudet tällä viikolla kiinnostivat viljelijöitä laajasti. Yhteensä Ruskon, Salon, Loimaan, Tammelan ja Porin tilaisuuksissa arvioidaan käyneen noin 500 viljelijää.

Kiertue jatkuu ja kaikkien viljelijäiltojen paikkakunnat ja aikataulun voit ladata TÄSTÄ 

Lisätietoa:

Borealin kattava lajiketieto ja koetulokset lajikevalinnan tueksi: www.boreal.fi
Bernerin Kasvit.fi helpottamaan kasvinsuojelun suunnittelua (avautuu viikolla 8)
Bernerin uudistetuilla www-sivuilla kattavasti tietoa kasvinsuojelusta: www.kasvinsuojelu.berner.fi
Tietoa vilja- ja öljykasvimarkkinoista: www.avena.fi

Kiinnostaako viljelijäillat? Olitko mukana viljelijäilloissa tai aiotko osallistua seuraaviin? Kommentoi tapahtumia tai uutista alla.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä