Olet täällä

Kuinka paljon siemenistä taimettui?

Kolea toukokuu on hidastanut kevätöljykasvien sekä kevätviljojen taimettumista ja kasvua. Kasvuasteissa on paljon vaihtelua mm. kylvöajankohdasta riippuen. Etenkin Etelä- ja Varsinais-Suomessa toukokuun alkupuolella kylvetyissä kevätöljykasvikasvustoissa on jo neljä kasvulehteä, mutta toukokuun lopulla kylvetyissä kasvustoissa ensimmäiset kasvulehdet ovat vasta kehittymässä.

Kirppoja toistaiseksi vähän

Kirppahavaintoja on tehty rypsi- ja rapsipelloilta eri puolilla Suomea, mutta yleisesti kirppoja on tänä keväänä ollut toistaiseksi varsin vähän liikkeellä. Torjuntaruiskutuksia on tehty joillakin tiloilla Varsinais-Suomessa. Kirppojen tarkkailu on edelleen ajankohtaista äskettäin taimettuneilla rypsi- ja rapsipelloilla. Torjuntakynnys sirkkalehtivaiheessa 1 kirppa/sirkkataimi. Kun kevätöljykasveissa on enemmän kuin 2 kasvulehteä, pienenee riski vakaville kirppavioituksille selvästi.

Hallavioituksia joillakin lohkoilla

Toukokuun lopussa oli useampia kylmiä öitä, jolloin lämpötila painui jopa useampia asteita miinukselle. Tämä on näkynyt myös joillakin rypsi- ja rapsipelloilla pienempinä tai suurempina vioituksina. Hallavauriot näkyvät yleisesti vasta 3-4 päivää kylmän yön jälkeen. Pienemmät vioitukset ovat olleet etenkin lehtien reunojen vaalenemisia, mutta joillakin pelloilla sirkkalehdet ovat kokonaan muuttuneet ruiskeiksi ja kuivuneet. Jos kasvupiste on kuitenkin elossa ja kasvulehdet ilmestyvät näkyviin, voi taimi vielä selvitä.

Miten kylvö onnistui?

Kevätöljykasvi- ja viljapelloilla on ajankohtaista arvioida miten kylvö ja muokkaus onnistui, nyt kun kylvörivit alkavat olla hyvin näkyvissä. Silmämääräisesti tehtyjä havaintoja voi tarkentaa laskemalla taimitiheys muutamasta kohdasta. Taimitiheyden voi laskea esim. 50 cm x 50 cm alalta (neljästä kylvörivistä jos riviväli 12,5 cm). Kertomalla tulos neljällä saadaan taimitiheys/m2. Suuntaa antavat taulukot rypsin ja rapsin kylvösiemenmäärästä kg/ha ja kylvötiheydestä /m2 löytyy Avenan öljykasvikysely- juttusarjan kylvö ja siemenmäärä jutusta

Rikkakasvien torjunta ajankohtaista

Hyvin taimettuneissa kevätöljykasvikasvustoissa on ajankohtaista tehdä rikkakasvitorjunta, jos sitä ei ole jo pian kylvön jälkeen tehty. Rikkakasvitorjunnan ajankohta on valittava öljykasvin sekä rikkakasvien kasvuasteen mukaan. Avenan öljykasvikysely- juttusarjan rikkakasvien torjunta osasta löydät lisähuomioita rikkakasvien torjunnasta.

 

 

 

 

 

Lue lisää: Avenan öljykasvikysely - sarjan jutut

Kommentit

Samankaltaista sisältöä