Rikkaruiskutusten aika, lue Lassen vinkit

Viljojen kylvöjä on tänä keväänä tehty pitkään.

Tässä oraat ja rikkakasvit ovat kuivuuden vuoksi epätasaisesti. Ruiskutus kannattaa tehdä vasta 1-2 viikon kuluttua kun sateiden rikkakasvit ovat taimettuneet.
Viljojen kylvöjä on tänä keväänä tehty pitkään. Kun ensimmäiset kylvöt aloitettiin Varsinais-Suomessa heti vapun jälkeen, nyt vielä viimeisiä päätellään Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Oraiden kasvuun lähtöä on hidastanut kylmyys ja kuivuus. Rikkakasveja on taimettunut runsaasti ja nyt kaivattujen sateiden jälkeen niitä ilmestyy vielä lisää. Jos lohkolla on vilja orastunut epätasaisesti, sama koskee myös rikkakasveja ja tällöin torjuntaa ei pidä tehdä liian aikaisin, aikaisintaan viikon kuluttua sateen jälkeen. Viljakasvien ns. pensomisvaihe on pääsääntöisesti paras hetki tehdä rikkatorjuntakäsittely. Torjuttaessa ohdaketta ja valvattia tulee varmistua että nämä ovat kehittyneet riittävän kookkaaksi eli 6-8 –lehtiasteelle parhaan tehon saamiseksi. Hukkakauralohkoilla torjuntakäsittelyssä tulee odottaa hukkakaurojen taimettumista riittävän kauan, mutta käsittely kuitenkin ennen kuin viljan oraat peittävät hukkakauran lehtiä ruiskutusnesteeltä.

Ruiskutussäällä on merkitystä

Toivotut sateet myös Etelä-Suomeen ovat vauhdittaneet sekä viljat että rikkakasvit vauhdikkaaseen kasvuun. Kostea sää edesauttaa myös lehtilaikkujen leviämistä. Suurin tautipaine tulee olemaan lohkoilla, jossa viljellään viljaa peräkkäisinä vuosina ja oljet ovat oraiden lähellä.
Ennen ruiskutusta tulee lukea käyttöpakkauksissa ovat käyttöohjeet. Varmistu myös ruiskun puhtaudesta kun siirryt esim. viljaruiskutuksista erikoiskasveille ja toisinpäin. Ruiskutusliuosta jää tankkiin yleensä 0,5-1,5 litraa riippuen tankin koosta. Pumppuun, venttiilistöön, suodattimiin, letkuihin ja puomistoon liuosta voi jäädä jopa 10 litraa. Siksi huolellinen puhdistus pesuainetta käyttäen on tärkeää (https://viljelijanberner.fi/ruiskun-tehopesu-5l.html). Pese ruisku heti, kun lopetat tietyn kasvin ruiskuttamisen tai täytä tankki vedellä ruiskutusliuoksen kuivumisen estämiseksi säiliön seinämiin. Tällöin pesun voi tehdä myöhemmin.

Ruiskutussäällä on hyvin tärkeä merkitys rikkatorjunnan onnistumiseen. Valmisteiden etiketissä on ohjeistukset mm. lämpötilalle, ilman suhteelliselle kosteudelle, maalajille/kosteudelle ja sateenkestolle.

Hyvä yleisohje on, että aikainen aamuruiskutus on paras hetki käsittelylle. Silloin rikkakasvien lehdissä ilmaraot ovat yön jälkeen avoinna, jolloin torjuntaliuos pääsee hyvin imeytymään lehden sisään. Sopiva kaste vielä parantaa tulosta. Tänä keväänä kuivuus on lisännyt rikkakasvien lehdille paksumpaa vahakerrosta haihtumisen estämiseksi, joka pitää huomioida valmisteiden käyttömäärissä.

Hellesään aikana ei koskaan tule ruiskuttaa mitään aineita päivällä. Tuuli on usein ongelmana ruiskutuksille. Suositus on että tuulen voimakkuus saa olla käsittelyhetkellä korkeintaan 2-3 metriä/sek. Uusi Gondor -lisäaine vähentää tuulikulkeuman riskiä ja parantaa monella tavoin ruiskutustarkkuutta sekä antaa lisää ruiskutustunteja.

Oikeilla aineilla onnistut

Rikkakasvitorjunnan voisi kiteyttää; ”Käytä oikeaa ainetta, oikealle rikkakasville, oikeaan aikaan!”

Ohdakkeeseen ja myös valvattiin saadaan paras teho kun kasveissa 6-8 –lehteä.
Pujo on yleistynyt viime vuosina erityisesti kevytmuokatuilla ja suorakylvöpelloilla. Ariane S + Starane XL/Starane 333HL varmuudella tuhoavat kookkaatkin pujot
Erityisesti kuivissa oloissa kookkaat pillikkeet ovat vaikeasti torjuttavissa. Tällöin pitää käyttää niiden torjunnassa valmisteiden korkeipia käyttömääriä Ariane S –ja Duplosan valmisteisiin kannattaa lisätä mukaan pieni määrä gramma-ainetta tai MCPA:ta.

Kaikki kuvat Somerolta 9.6.2017.

Halvin valmiste ei läheskään aina ole kannattavin valinta. Valitettava tosiasia on, että rikkakasviongelmat ovat viime vuosina lisääntyneet monokulttuuriviljelyn ja suorakylvön yleistymisen seurauksena.

Tässä muutamia vinkkejä viljan rikkakasviainevalinnoille:

Ongelma Valmiste Käyttömäärä/ha Huomioitavaa
Valvatti, ohdake + kaikki muut siemenrikkakasvit

Ariane S

Lancelot Classic Twin

2,0-2,5l

25 g +15 g x)

Lämpötilavaatimus +12 astetta.Suuret pillikkeet, lisää gramma-ainetta, esim. Classic 8g/ha. Tehoaa myös viileällä säällä. Hyvä valinta vilja- ja öljykasvitilalle.
Helposti torjuttavat kevätitoiset siemenrikkakasvit, ei mataraa Refine Super SX 20-30 g x) Uusi kustannustehokas gramma-aine, ei käytön rajoituksia.
Suuret saunakukat ja matara + leveälehtiset siemenrikat

Sekator

Ally 50 ST + Primus

100-150 ml x)

1 tab. + 75 ml x)

Hyvät kokemukset, ei kauralle.

Varma teho, maavaikutteinen.

Pujo + muut rikat

Ariane S +Starane XL

Refine Super SX + Starane 333 HL

2,0 + 0,5 l

30 g + 0,2 l x)

Kookaskin pujo nujertuu.

Uusi edullinen ratkaisu pujon torjuntaan.

Kumina Ally 50 ST 1 tab. x) Paras kuminan tappaja.
Juolavehnä, hukkakaura, luoho ja kattara kevätvehnällä ja kevätrukiilla. Broadway + Dassoil 150 g + 0,5 l Broadwayltä on poistunut peräkkäiskäyttökielto. Lyhentää kortta, vehnälle ei enää muuta säädettä.
Hukkakaura ohralla, kevätvehnällä ja -rukiilla

Puma Extra

Swipe

1,0-1,2 l

0,7-0,9 l

Sopii pohjavesialueille.

Ei pohjavesialueille.

x) lisää mukaan Sito Plus –kiinnitettä 0,1 l/ha.

Tankkiseokset

Rikkakasveja torjuttaessa voi samalla ajokerralla yhdistää mukaan mm. kasvunsäädettä, tautiainetta ja lehtilannoitetta. Useamman valmisteen käyttö lisää kuitenkin vioitusriskiä. Rikkakasvitorjunnan yhteydessä voit tarpeen mukaan lisätä kasvunsäädettä kevätvehnälle Stabilania 0,3-0,5 l/ha, ohralle ja kauralle Sonista 0,15-0,3 l/ha. Koska sääennusteet lupailevat sateita jatkossakin, tautipaineet viljoilla kasvavat, lisää mukaan puoliannosta (0,25 l/ha) edullista Tilttiä tai hyvätehoista Delaroa 0,3 l/ha. Viljelijän Bernerin valikoimissa on monia tuttuja lehtilannoitteita, joita kannattaa vielä hyödyntää ruiskutuksissa mm. mangaanin puutokseen Multilpea 1,0 l/ha tai nopeavaikutteista ja helppokäyttöistä JettMangania 1,0-2,2 l/ha tai uutta Wuxal Granoa 2,0 l/ha.

Tästä linkistä näet aineiden sekoitusjärjestyksen.

Lue lisää syyskaveista Maatilan Pellervosta.

www.viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja