Avomaanvihannesten ja saneerauskasvien tukiehtoihin muutoksia

Sadonkorjuuvaatimus aiotaan palauttaa avomaanvihannesten pohjoisen hehtaarituen tukiehdoksi ensi kasvukaudesta alkaen. Muutoksia on luvassa myös saneerauskasveille.

Sadonkorjuuvaatimus on tarkoitus palauttaa avomaanvihannesten pohjoisen hehtaarituen tukiehdoksi kasvukaudesta 2018 alkaen, maa- ja metsätalousministeriö (MMM) tiedottaa.

Vaikka palautettava sadonkorjuuvaatimus koskisi vain avomaan vihannesten pohjoista hehtaaritukea, tulee koko maassa ja kaikkien kasvien viljelyssä pyrkiä silti korjuu- ja markkinakelpoisen sadon tuottamiseen.

Muutoksella halutaan kohdentaa tukia ruuantuotantoon ja aktiiviviljelyyn

Sadonkorjuuvaatimuksen palauttamisen taustalla on niin sanotun näennäisviljelyn yleistyminen osalla pohjoisen tuen alueista. Erityisesti naurista ja retiisiä on viljelty ilman tarkoitusta tuottaa satoa markkinoille. Muutoksella halutaan varmistaa avomaan vihannesten kansallisen hehtaarituen kohdentuminen ruuantuotantoon ja aktiiviviljelyyn.

Korjuun estävät sääolosuhteet sekä muut vastaavat poikkeustilanteet aiotaan ottaa huomioon tukimuutoksen toteutumisen arvioinnissa.

Muutoksia myös saneerauskasveille

Ensi vuodeksi on luvassa muutoksia myös ympäristösitoumukseen sisältyvän saneerauskasvitoimenpiteen ehtoihin. Ensi vuodesta lähtien saneerauskasvin ympäristökorvauksen voi saada vain sellaiselta peruslohkon alalta, jolle on ilmoitettu perunaa, sokerijuurikasta tai avomaan puutarhakasvia vuonna 2015, 2016 tai 2017.

Vuodesta 2016 lähtien saneerauskasvien viljelystä on voitu maksaa ympäristökorvausta enintään 25 prosentille tilan korvauskelpoisesta peltoalasta. Tämä rajoitus on voimassa myös tulevina vuosina.

Tuet edellyttävät viljelytoimenpiteitä, jotka mahdollistavat tasaisen itämisen ja kasvuston

EU:n rahoittamat ja kansalliset peltoalatuet edellyttävät pellon muokkaamista, lannoittamista ja kylvämistä tai istuttamista siten, että on mahdollista saada aikaan tasainen itäminen ja kasvusto. Lisäksi edellytetään, että siemenmäärä on riittävä, kasvinsuojelusta on huolehdittu ja rikkakasvien leviäminen on estetty.

Tukiehtoihin tulevat muutokset toteutetaan tukijärjestelmiä koskevia asetuksia muuttamalla.

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja