Olet täällä

Ensi syksynä syysruista ja -vehnää korjataan historiallisen pieniltä aloilta

Vehnän syyskylvöala romahti neljäsosaan viime syksyn kylvöalasta, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa. Rukiin kylvöalat ovat olleet neljä vuotta nousussa, mutta nyt niihin tuli taitos: rukiin syyskylvöala jäi pienimmäksi viiteen vuoteen.

Tiedot syyskylvöaloista perustuvat Luken satotutkimuksen 6 200 maatilan tietoihin. Viljelyalat tarkentuvat ensi vuoden kesäkuussa, jolloin on käytettävissä maatilojen Maaseutuviraston maaseutuelinkeinorekisteriin antamat kylvöalat.

”Pelloilla kasvanut sato oli valmis korjattavaksi tavallista myöhemmin, joka supisti uuden satokasvin syyskylvöajan tavallistakin lyhyemmäksi. Lisäksi syksyn jatkuvat sateet lisäsivät syysviljan viljelijöiden piinaa lähes mahdottomilla kylvökeleillä”, Luken yliaktuaari Anneli Partala kertoo tiedotteessa.

Rukiin kylvöala tuskin riittää kattamaan kotimaista kysyntää

Ruista kylvettiin noin 21 600 hehtaarille. Kylvöala tuskin riittää enää kattamaan rukiin kotimaista kulutusta.

Syysvehnän kylvöala on 10 200 hehtaaria. Tätä pienemmäksi kylvöala on jäänyt viimeksi kolmekymmentä vuotta sitten, katovuonna 1988.

Syysviljojen osuus vilja-alasta jää reilusti alle kymmenesosan

Muissa Euroopan maissa pääosa viljoista kylvetään syksyisin, mutta Suomen sääoloissa se on mahdotonta.

”Meillä syysviljojen osuus koko vilja-alasta on normaalinakin vuonna selvästi alle kymmenesosa. Ensi vuonna osuus jäänee muutamaan prosenttiin”, Partala arvioi.

Luomupelloillakin syyskylvöt jäivät edellisvuosia pienemmiksi. Noin 3 500 hehtaarin ruisala on 13 prosenttia viime vuotta pienempi. Luomurukiin osuus oli kuitenkin koko ruisalasta viime vuosia suurempi, noin kuudennes syyskylvetystä rukiista.

 

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Anonymous

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, mikä on tuontirukiin hinta tilanteessa, jossa ostaja on pakotettu ostamaan. Nouseeko se hinta, joka on määrännyt suomalaisen hintatason polkumyyntiluokkaan.
Erittäin mielenkiintoinen vuosi tulossa leipäviljojen tuontihintojen seuraamiseen.
Jos tuontihinnat nousevat, niin se on vain osoitus suuremman luokan vedätyksestä viljamarkkinoilla Suomessa.

neuson

Kyllä se oli ostajien hintanoteeraukset syksyllä mikä vei vähäisenkin mielenkiinnon rukiin kylvöön. Tämän kuulin monelta vuosia säännöllisesti ruista viljelleeltä.

Anonymous

Varmasti näinkin.
Suomalainen ostaja ei tajua millaisen riskin viljelijä ottaa kylväessään ruista. On liian lottoa, että siellä pellolla on mitään puitavaa syksyllä. Jos on onnistunut saamaan rukiinsa puintikuntoon, niin se on puitava "raakana" siinä muutamana poutapäivänä, että sakoluku ei laskisi liikaa. Märän viljan pyörittäminen kuivurissa ja huono hinta, on viimeinen niitti, joka estää rukiin viljelyn Suomessa. Riskittömämpää on viljellä kauraa; jonkinlainen sato on melko varma ja kuivauskustannukset ovat muro-osa rukiin kuivauskustannuksista. Kauralla satokin on rukiin satoa suurempi ja hintakin on lähes rukiin hinta. Se on lähinnä harrastus, jos joku haluaa ruista viljellä, niin huonon palkan siitä saa itselleen.

Samankaltaista sisältöä