Syyskylvövahingoille tarkoitetun EU-tuen määrä vahvistui

Tukea myönnetään viljelijöille, jotka eivät ole voineet tehdä syyskylvöjä tai joiden syyskylvöalat ovat tuhoutuneet viime vuoden elo–lokakuun tulvien ja rankkasateiden vuoksi.

Hallitus vahvisti tänään syyskylvövahingoille maksettavan EU-tuen, maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa.

Viime syksyn tulvien ja rankkasateiden vuoksi kiireellisenä tukitoimenpiteenä viljelijöille myönnettävän EU-tuen määrä on enintään 15 euroa hehtaarilta.

Tuen määrää tarkistetaan tarvittaessa, kun lopullinen tukeen oikeutettu kokonaispinta-ala on tiedossa. Tukea voidaan maksaa enintään 1,08 miljoonaa euroa. Maksu tapahtuu viimeistään 30. syyskuuta.

Euroopan komissio antoi aiemmin tänä vuonna asetuksen, joka sallii tuen maksamisen Liettuan, Latvian, Viron ja Suomen viljelijöille. Näissä maissa poikkeukselliset sääolot vaikeuttivat erityisen paljon viljelyä, sadonkorjuuta ja syyskylvöjä.

Ketkä saavat tukea?

Tukea myönnetään viljelijöille, jotka eivät ole voineet tehdä syyskylvöjä tai joiden syyskylvöalat ovat tuhoutuneet viime vuoden elo–lokakuun tulvien ja rankkasateiden vuoksi.

Tuensaannin edellytyksenä on, että kylvämättä jääneet tai tuhoutuneet alat ovat vähintään 30 prosenttia viljelijän syksyn kokonaiskylvöalasta.

Tuki kohdennetaan koko Suomen alueelle

Suomessa kokonaiskylvöalaksi katsotaan kyseisen viljelijän vuosien 2015–2017 syyskasvien aloista suurin ala. Syyskasveiksi luetaan syysvehnä, syysspelttivehnä, syysruisvehnä, syysruis, syysohra, syyskaura, syysrypsi ja syysrapsi. Ilmatieteen laitoksen sadetilaston perusteella tuki kohdennetaan koko Suomen alueelle.

Tukeen oikeuttavan alan määräytymiseen vaikuttavat muun muassa haettu ala, valvonnan hyväksymät alat ja tietyt voimassa olevat ympäristösopimusalat. Lisäksi edellytetään, että viljelijä ei ole saanut samasta menetyksestä muuta kansallista tukea, vakuutuskorvausta tai Euroopan unionin rahoitusosuudella rahoitettua tukea.

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja