Olet täällä

Rikkakasvien torjunta öljykasvipelloilta

Öljykasvipellot ovat kuivuudesta johtuen taimettuneet vaihtelevasti. Osalla öljykasvipelloista on kuitenkin jo ajankohtaista pohtia rikkakasvien torjunnan tarvetta ja vaihtoehtoja. Tänä vuonna lisää haastetta pohdintoihin tuo se, että rikkakasveja on toistaiseksi taimettunut osalla lohkoista suhteellisen vähän ja kuivuus vaivaa kasvustoja.

Arvioi tarvetta lohkokohtaisesti

Toukokuun kuivat ja stressaavat kasvuolosuhteet näkyvät myös rypsi- ja rapsipelloilla. Vaihtelu voi olla kasvustossa suurta lohkoittain sekä myös lohkon sisällä. Samalla peltoaukealla voi nähdä hyvin eri vaiheissa olevaa kasvustoa. Osassa rypseistä ja rapseista on vasta ensimmäiset kasvulehdet, mutta joillain lohkoilla kasvustot ovat jo 5-6 lehtivaiheessa.

Leveälehtisiä rikkakasveja on taimettunut vaihtelevasti ja torjunnan tarve tulee arvioida lohkokohtaisesti. Jos rikkakasveja on taimettunut vähän, ei kasvustoa kannata stressata ruiskutuksella. Monen aineen tankkiseoksia on näissä olosuhteissa vältettävä.

Kysyimme ohjeita öljykasvipeltojen rikkakasvien torjuntaan Cortevan ja BASF:n asiantuntijoilta.

- Galeran käyttöajankohta on, kun rypsissä tai rapsissa on 2-4 kasvulehteä, kertoo Päivi Peltovuori Cortevalta. Galeraa ei saa ruiskuttaa rypsin tai rapsin 4-lehtiasteen jälkeen, Peltovuori muistuttaa. Jos lohkolla on monen kokoista kasvustoa, voi ruiskutuksen tehdä, kun edistyneimmissä rypseissä tai rapseissa on maksimissaan 4 kasvulehteä. Ei haittaa, jos osa kasvustosta on vähän pienempää.

Peltovuori muistuttaa, että Galeran kanssa tulee käyttää Dassoil-kiinnitettä ja muita valmisteita ei saa sekoittaa samaan ruiskulliseen. Paras ruiskutusajankohta on aamuyö.

- Jos suunnitelmissa on lisäksi torjua samalta lohkolta juolavehnää, tulee Galera-käsittelyn ja sen välillä olla vähintään 7 vuorokautta, ohjeistaa Peltovuori.

Clearfield-viljelymenetelmä on viime vuosina yleistynyt myös Suomessa ja menetelmään on omat rikkakasvien torjunta-aineet: Clamox ja Cleravo, joita voi käyttää VAIN CL-rypsi- ja rapsilajikkeilla.

- Clearfield-valmisteita voi käyttää rypsin tai rapsin 2 kasvulehti-asteelta niiden 8 lehti-astelle, kertoo Teemu Helkala BASF:ilta. Jos rikkakasveja ei ole vielä taimettunut, voi niiden taimettumista vielä odottaa ja myöhästyttää ruiskutusta vielä hieman.

Juolavehnän ja hukkakauran torjuntaan omat aineet

Leveälehtisten rikkakasvien lisäksi juolavehnän, hukkakauran, ohdakkeen sekä valvatin torjunta on mahdollista öljykasvilohkoilta. Moni viljelijä hyödyntää tämän mahdollisuuden öljykasveja viljellessään. Näiden rikkakasvien torjuntaan on omat valmisteensa ja niiden käyttöajankohta määräytyy rikkakasvin kasvuasteen mukaan.

Muista ruiskun pesu ja tarkista käyttöohjeet

Pienetkin jäämät viljoilla käytettävistä rikkakasvivalmisteista voivat vioittaa, tai jopa tuhota rypsi- ja rapsikasvuston, joten ruisku kannattaa pestä hyvin ruiskunpesuaineella ennen öljykasvilohkoille siirtymistä. Tarkista aina ennen käyttöä kunkin valmisteen tarkemmat käyttöohjeet. Monen aineen tankkiseoksia kannattaa stressaavissa olosuhteissa välttää.

Lisää laatua rikkakasvien torjunnalla

Rikkakasvien siemenet öljykasvisadon seassa heikentävät sadon käyttölaatua, koska ne eivät sisällä öljyä. Suuri rikkakasvien määrä sadossa vaikuttaa Avenan laatuhinnoittelun perusteista nostavasti seulontaprosenttiin ja PRA-arvoon (proteiiniton ja rasvaton aines, %) sekä laskevasti öljypitoisuuteen (%). PRA-arvon osalta maksetaan laatulisää, kun se on alle 38 % samoin kuten yli 40 % ylittävästä öljypitoisuudesta. Vastaanottonäytteissä on ollut etenkin mataran, kertotattaren sekä jauhosavikan siemeniä. Hukkakauran ja viljan siemenet sadon seassa nostavat myös seulontaprosenttia ja tuovat laatuhinnoittelussa vähennyksiä perushintaan.

 

Lue lisää: aiemmat tänä keväänä "Öljykasveja viljelykiertoon"-sarjassa julkaistut jutut

Kommentit

Samankaltaista sisältöä