Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Venäjän ja Ukrainan vehnän hinnat ovat nousseet niin paljon, että eurooppalaisen vehnän kilpailukyky on kohentunut. Ohran liike Euroopasta ulkomarkkinoille on edelleen vähäistä. Maailmalla sekä vehnän kulutus että tuotanto ovat kasvussa.

Strategie grains kertoo Venäjän ja Ukrainan vehnän hintojen nousseen niin paljon, että eurooppalainen vehnä on viimein kilpailukykyistä ulkomarkkinoiden viennin suhteen, Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr tiedottaa.

Ohran liike Euroopasta ulkomarkkinoille on edelleen vähäistä, mihin suurimpana syynä on Kiinan laskenut kysyntä. Maissin varsin edullinen hinta on laskenut ohran käyttöä niin Euroopassa kuin Kiinassakin, mikä on myös vaikuttanut ohran tahmeaan liikkumiseen.

Ohran alkumarkkinakauden korkea hinta on johtanut globaalin kysynnän laskuun ja kovaan hintakilpailuun maailman ohranvientivaltioiden välillä. Tämä näkyy mm. Ranskan ja Saksan hintojen sukeltamisena.

Maailmalla vehnäntuotanto kasvussa

USA:ssa vehnävarastojen ennustetaan kasvavan vähentyneen vehnän teollisen- ja rehukäytön takia. Syysvehnän kylvöpinta-ala on alhaisempi kuin ennustettiin. Tämä johtuu kylmästä ja sateisesta säästä kylvöaikaan.

Maailman vehnäntuotannon ennustetaan kasvavan kaudella 2018/19. Kasvua on odotettavissa erityisesti Venäjällä, mutta myös Brasiliassa ja Paraguayssa. Toisaalta Kiinan ja Argentiinan vehnäntuotanto tulee jäämään huomattavasti pienemmäksi viimekauden tuotantomääristä.

Vehnän käyttömärät 2018/19 ovat kasvussa, josta yhtenä isona selittävänä tekijänä Kiinan kasvava rehuvehnän käyttö. Lisääntyvän käytön vuoksi maailman vehnävarastojen ennustetaan pienenevän 0,6 miljoonalla tonnilla.

Sääolosuhteet ovat vaikuttaneet ennusteisiin maissintuotantomääristä. Korkeimmat tuotantoennusteet ovat Argentiinassa, Kiinassa ja Ukrainassa. Huonoimmat satonäkymät ovat Etelä-Afrikassa ja Meksikossa alkukasvukauden kuivuuden takia.

USA:n kauden 2018/19 öljykasvituotannon arvioidaan laskevan 1,5 miljoonaan tonniin edellisestä arviosta. Etenkin soijan ja rapsin tuotantomäärien arvioidaan laskevan.

Globaali soijaennuste 2018/19 povaa alhaisempaa tuotantomäärää, vientiä ja loppuvarastoja kuin viimekautena. Tuotantomäärää alentaa etenkin suurien soijatuottajamaiden, Brasilian ja Argentiinan, kuiva kasvukausi.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän tiedote 15.2.2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä