Olet täällä

Hukkakaura leviää salakavalasti ratsujen ja riistan avulla

Hukkakaura on lainsuojaton rikkakasvi. Yksi kasvi tuottaa jopa satoja siemeniä, jotka leviävät monella tavalla, vaikkapa tulvaveden, lintujen, eläinten turkin tai hevosille ja riistalle syötettävän viljan mukana, Ruokavirasto tiedottaa.

Hukkakauralaki määrää estämään hukkakauran leviämisen. Tunnista toimintasi riskit, jotta et rikkoisi vahingossa lakia. Hukkakauran torjunta on työlästä ja vie paljon aikaa.

Ruokintaan puhdasta viljaa, pellolle puhdasta lantaa

  • Syötä hukkakauratonta viljaa hevosille. Ratsastusreiteiltä löytyy usein hukkakauraa, joka on levinnyt hevosten lannan mukana luontoon.
  • Tallinpitäjä, älä luovuta hukkakauraista hevosen lantaa viljelijälle. Hukkakauran siemenet säilyttävät itämiskykynsä eläinten ruoansulatuksessa.  

Ruokintaan saatavilla turvallista viljaa

Maatalouskaupoista ja siemenpakkaamoilta on saatavissa viljelystarkastettua, hukkakauravapaata ja lajiteltua rehuviljaa. Satunnaista viljaerää parempi ruokinnallinen arvo ja turvallisuus antaa hinnalle paremman vastineen verrattuna satunnaiseen viljaerään.

Suomen viljellystä peltoalasta 17 prosenttia on hukkakauran saastuttamaa. Hukkakauraa on eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa alueilla, joille viljanviljely on keskittynyt.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä