Olet täällä

Torju rukiilla kahukärpäset ja rikkakasvit yhdellä ruiskutuksella

Torju rukiilla kahukärpäset ja rikkakasvit yhdellä ruiskutuksella

Rukiilla kahukärpästarkkailu liimapyydyksillä on syytä aloittaa rukiin orastumisvaiheessa. Kahukärpästen torjuntakynnys on 5 kahukärpästä vuorokaudessa puolikkaan A4-arkin kokoista kelta-ansaa kohti. Aikuinen kahukärpänen on kiiltävän musta ja kooltaan 2-3 mm. Ne käyvät munimassa rukiin oraisiin 1,5-4 -lehtivaiheessa. Toukat tunkeutuvat oraan tyveen ja voivat aiheuttaa voimakasta versontaa tai oraan kuoleman. Torjunta kohdistetaan aikuisiin kahukärpäsiin pyretroidi-valmisteilla rukiin oraiden ollessa 1,5-2 -lehtivaiheessa. Seuraa liimapyydyksillä kahukärpästen esiintymistä vielä ruiskutuksen jälkeen ja tarvittaessa tehdä toinen käsittely. Kahukärpänen lentää ja munii päivälämpötilan ylittäessä 14 astetta. Paras torjuntahetki on aurinkoisena iltapäivänä, jolloin kahukärpästen parveilu kasvustossa on suurimmillaan.

Kylvöstä viikossa on ruis tullut oraalle. Runsaan vuorokauden aikana liimapyydykseen on tarttunut monia hyönteisiä, myös kahukärpäsiä. Kuva Somerolta 28.8.2020.Viime vuonna tässä pellossa tehtiin kahukärpästorjunta rukiin 1,5 -lehtivaiheessa. Pieni ala jätettiin käsittelemättä, joka on kuvan yläreunassa. Kahukärpästen toukkien vioituksesta osa taimista kuoli. Kuva Somerolta 19.9.2019.

Rikkakasvit kannattaa torjua jo syksyllä

Rukiilla rikkakasvien syystorjunnasta on hyviä kokemuksia. Onnistuneen syystorjunnan jälkeen ei hyvin talvehtineeseen ruiskasvustoon tarvitse keväällä välttämättä enää rikkatorjuntaa tehdä, opastaa Lasse Mateno Duo sisältää tehoaineina diflufenikaania ja aklonifeenia. Valmisteella on rikkakasveihin poikkeuksellisen pitkä maavaikutusaika, tehoa riittää jopa 3 kuukaudeksi. 5 litran pakkaus riittää rukiille 14 hehtaarin käsittelyyn.Matikainen Pro Ruis yhdistyksestä. Nyt käyttöön on hyväksytty uusi Bayerin Mateno Duo rikkakasvivalmiste, joka kannattaa yhdistää jo kahukärpästorjunnan yhteyteen. Mateno Duo valmisteella on erittäin hyvä ja pitkä maavaikutus, jonka ansiosta se estää rikkakasvien taimettumisen vielä ruiskutushetken jälkeenkin. Mateno Duo tehoaa hyvin moniin rukiin haitallisiin rikkakasveihin kuten mm. saunakukkaan, mataraan, orvokkiin, peippiin, pihatähtimöön ja varsin hyvin myös luohoon ja kylänurmikkaan. Valmisteella on rikkakasveihin hyvä teho myös kuivissa olosuhteissa. Ruiskasvustoon voi käsittelyn jälkeen tulla pientä lehtien vaalenemista, mutta sillä ei ole todettu olevan haitallista vaikutusta.

 

 

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä