Olet täällä

Ohrasadon keskilaatu näyttää notkahtavan alaspäin

Altian vastaanottojen perusteella satovuosikohtainen keskiarvo näyttää matalalta kesän 2020 sosalta sadon osalta

Kesän 2020 ohrasadossa tärkkelyspitoisuus näyttää olevan poikkeuksellisen matala. Alla on vuosittaiset satokeskiarvot Altian vastaanottamien ohraerien näytteisiin perustuen. Uuden sadon vastaanottoja on satovuoden 20/21 keskiarvossa mukana yli 17.000 tonnia.

Ohran keskilaatu satovuosittain Altian vastaanotossa

 

Viikolla 39 vastaanotetun ohran keskimääräinen hehtopaino on pari kiloa alempi kuin syyskuun alkupuolella tulleissa ohrissa. Sateet ovat siis selvästi heikentäneet laatua. Viikolla 39 vastaanotetusta ohrasta 21% on ollut hehtopainoltaan välillä 60 – 63,9 kg. Tätä laatuluokkaa ei viime vuoden sadosta juurikaan tullut. Alle 64 kiloisessa ohrassa 2,2 millin seulan läpäisevä osuus on ollut keskimäärin 8 %  kun taas 64 kg:n ylittävissä ohrissa 4,7 %.

Tärkkelyslisää on mahdollisuus saada sopimuksella tuotetuista ohrista, joissa peruslaatu täyttyy kaikkien laatuvaatimusten osalta. Ohran peruslaatuvaatimus täyttyy, kun hehtolitrapaino on 64 kg, kosteus alle 14% ja seulan läpäisevä osuus (2,2 mm seula) on max 9,9%. Syyskuun vastaanotoissa tärkkelyspitoisuus on ollut keskimäärin 59,5 % eli 0,8 %-yksikköä pienempi kuin 2019 sadon vastaanoton keskiarvo.

Ohran puinnit ovat edenneet muutamina hyvinä poutapäivinä jo loppusuoralle. Altian viljan vastaanotossa on ollut syyskuussa ruuhkaa ja huoltoseisokki vaikutti hieman vastaanottokapasiteettiin. Tällä hetkellä vastaanotto on jälleen pyörinyt täydellä kapasiteetilla.

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä