Tutustu Martti Tytykoskeen: Follow a Farmer -kampanjan viljelijään

Follow a farmer -kampanja seuraa tulevana kasvukautena Martin lisäksi kuutta eri viljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta.

Remote video URL

Loimaan Alastarolla 200 hehtaarin peltopinta-alaa viljelevä Martti Tytykoski on yksi BASF:n Follow a farmer -kampanjan viljelijöistä. Kampanja seuraa tulevana kasvukautena Martin lisäksi kuutta eri viljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta.

Peltoviljelyn lisäksi Martti pyörittää yrityskumppaninsa kanssa siipikarjatalouteen keskittyvää yritystä. Tuotannossa on 45 000 munivaa kanaa ja 80 000 kananuorikkoa. Pääkasvin syysvehnän lisäksi tilalla viljellään monipuolisesti mallasohraa, öljykasveja, rehuviljaa ja sokerijuurikasta.

Viljelyssä kiinnitetään huomioita erityisesti pellon rakenteen jatkuvaan parantamiseen. Martti näkee siipikarjataloudesta tulevan kanan kuivalannan olevan merkittävä apu lannoituskustannuksissa kuin myös maan rakenteen sekä orgaanisen aineksen lisäämisessä. Tilan maalajit ovat pääosin Loimaan alueelle tyypillisiä hiue- ja hiesusavea.

Yhteistyö naapuritilojen kanssa on Martille tärkeää. Esimerkiksi suurin osa muokkauskalustosta ja kylvökone on yhteisomistuksessa muiden viljelijöiden kanssa. ”Näin pystyn pitämään laajempaa muokkauskalustoa ja valitsemaan soveltuvimman perusmuokkauskeinon”.

Martti kokeilee mielellään kaikkea uutta, oli kyse sitten kasvilajeista, lajikkeista tai kasvinsuojeluaineiden testeistä. Tähtäimenä kaikessa toiminnassa on mennä talous edellä ja saada mahdollisimman suuret sadot.

Rikka- ja tautitorjuntaan panostetaan

Suunnitelmissa on tulevana kasvukautena käyttää useita eri BASF:in tuotteita: sertifioidun ohran peittaukseen Kinto Plus, viljojen rikkatorjuntaan Tooler ja Tooler Heavy ja kasvunsäätöön Medax Max ja Terpal.

Tautitorjunnassa perustuotteena on Priaxor. Aiemmin koetuotteena olleet Revytrex ja Balaya tulevat nyt laajemmalti kokeiluun.

Clearfield-rapsilla rikkatorjunnassa on Cleravo ja tarvittaessa pahkahomeen torjunnassa Pictor Active.

Follow a Farmer -kampanjaan Martti lähti mukaan suurella mielenkiinnolla. ”On kiinnostavaa päästä seuraamaan, miten kasvukausi etenee Suomen lisäksi myös Tanskassa ja Ruotsissa. Tässä pääsee hakemaan muilta oppia, onhan maatalous jatkuvaa oppimiskierrettä”.

Tulevaa kasvukautta Martti odottaa positiivisin mielin, mahdollisimman korkeita satoja tavoitellen.

Lisää tietoa Follow a Farmer -kampanjasta löydät BASF:n nettisivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja