Viljelijöiden kiinnostus öljykasvi-, mallasohra- ja ruissopimusten tekemiseen kasvussa

VYRin teettämän kyselytutkimuksen mukaan kiinnostus viljelysopimuksiin ei koske kaikkia viljelykasveja.

Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) teetti Kantar TNS Agrilla kyselytutkimuksen viljelijöille tammi-helmikuun aikana kesän kylvöaikomuksista. Kesän 2022 kylvöalojen lisäksi kyselyssä tiedusteltiin muun muassa myös myyntisopimusten suosiosta, myyntitulon merkityksestä sekä sertifioidun siemenen käyttöaikeista.

Viljelysopimukset yleistyvät mutta eivät kaikilla viljoilla

Viljatilojen viljelysopimusaikomuksia tarkasteltaessa nähtiin, että isoilla viljatiloilla (+75 ha) rukiin viljelysopimukset ovat viime vuotta suositumpia. Kaikenkokoisilla viljatilolla viljelysopimuksia tehdään aiempaa enemmän myös mallasohralle ja öljykasveille. Sen sijaan vehnälle ja kauralle suunnitellaan viime vuotta pienempiä sopimusmääriä sekä isoilla että kaikenkokoisilla tiloilla.

Viljatiloilla hintakiinnitettyjä sopimuksia aiotaan tehdä viime vuotta enemmän. Rukiille, mallasohralle ja rypsille/rapsille aiotaan tehdä enemmän joko kokonaan tai osittain hintakiinnitettyjä sopimuksia kuin vuonna 2021.

Oman kylvösiemenen mittausta tehty aiempaa enemmän

Sertifioitua siementä aiotaan käyttää enemmän rukiilla kuin aikaisemmin, mutta muilla kasveilla sertifioidun siemenen käyttöä aiotaan vähentää.

Tilan oman siemenen itävyys oli selvitetty tammi-helmikuussa elintarvikekauralla 54 %:lla tiloista, myllyvehnällä 38 %:lla tiloista ja mallasohralla 53 %:lla tiloista. Etenkin kauraa ja härkäpapua on testattu ahkerammin viime vuoteen verrattuna.

Viljojen merkitys tilan tulonmuodostuksessa ja viljelyaloissa vähenee

Tutkimuksen mukaan yli puolella suurimmista viljatiloista (+ 100 ha) tilan pääasiallinen maatalousyrittäjä ei käy tilan ulkopuolella töissä. Kaikista viljatiloista vain 30 % kertoi viljojen ja öljykasvien myyntitulon vaikuttavan henkilökohtaiseen tuloon yli 40 %.

Viljaa aiotaan korvata erikoiskasveilla kuten kuminalla yli 75 hehtaarin viljatiloilla vuotta 2021 enemmän. Viime vuotta enemmän vähennetään lannoitusta ja kylvetään viherlannoitusnurmia ja luonnonhoitopeltoja. Jaetun lannoituksen suosio on samaa luokkaa kuin aikaisemmin.

Tarkemmin tutkimuksen tuloksiin voi tutustua täältä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja