Maksuttoman kipsikäsittelyn alue laajenee nyt koko Suomen rannikkoalueelle

Kipsi-hanke laajenee Lounais-Suomen alueelta nyt myös Itä-Uudellemaalle, Satakuntaan, Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen, Pirkanmaalle sekä Pohjanmaan maakuntiin. Maksuttoman kipsikäsittelyn haku aukeaa viljelijöille 1.6.2022.

Laajentuvan alueen ohella Kipsi-hankkeeseen sisältyvä kipsinlevitys jatkuu aiempien vuosien tapaan myös Varsinais-Suomen ja Länsi-Uudenmaan alueilla. Kipsikäsittely on viljelijälle maksuton ja kipsin levitys hoidetaan hankkeen kilpailuttaman urakoitsijan puolesta.

Kipsin levitykseen soveltuvat lohkot ovat nähtävissä Kipsi-hankkeen karttapalvelussa, VIPU-palvelussa ja Aluehallinnon asiointipalvelussa.

Viljelijä voi hakea kipsikäsittelyä sähköisesti 1.6. 2022 alkaen osoitteesta: www.kipsinlevitys.fi. Samasta osoitteesta voi hakea myös kipsikäsittelyyn liittyvää neuvontaa. Kipsi-hanketta koordinoi Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Kipsi estää fosforin liukenemista peltomaasta

Kipsin levitykseen soveltuvat alueet (vihreä) ja Kipsi-hankkeen alkuperäinen toiminta-alue (harmaa).

"Kipsillä pystytään vähentämään vesistöihin päätyvää fosfori- ja kiintoaineskuormaa merkittävästi, tutkimusten mukaan noin 50 prosenttia. Kipsin vaikutus alkaa välittömästi ja kestää viitisen vuotta, kertoo erityisasiantuntija Mats Willner Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Kipsin teho perustuu sen kykyyn sitoa fosforia peltomaahan, jossa se säilyy kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Kipsi myös parantaa maan mururakennetta ja vähentää hiilen huuhtoutumista pellosta. Kipsi ei koveta, suolaa tai happamoita maaperää.

Kipsi-hankkeessa käytettävä kipsi on kotimaista ja peräisin Siilinjärveltä, jossa sitä syntyy lannoitteiden valmistuksen sivutuotteena. Kotimaisen kipsin käyttö on siis myös kiertotalousteko.

Kipsikäsittelyn toteutus käytännössä

Kipsin levitys tehdään erikseen sovittuna ajankohtana pääsääntöisesti loppukesällä ja syksyllä. Kipsi toimitetaan pellon laitaan mahdollisimman lähellä levitysajankohtaa ja se levitetään levityslautasin varustetulla täsmälevittimellä.

Kipsin suositeltu levitysmäärä on noin neljä tonnia hehtaarille. Käsitely lohko tulisi ainakin kevytmuokata levityksen jälkeen, jotta kipsi pääsee paremmin kontaktiin maaperän veden kanssa. Kevätlevityskin on mahdollista, mutta niin sanottua aitoa suorakylvöä ei suositella levityksen jälkeen.


Lähde: STT Info (Tiedote kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja