Peltojen kipsikäsittelyn haku aukesi koko Suomen rannikkoalueella

Peltojen kipsikäsittelyn haku aukesi 7.6.2022. Viljelijälle maksutonta ja verovapaata kipsikäsittelyä voivat hakea kaikki viljelijät, joilla on hallinnassaan käsittelyyn sopivia peltoja.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koordinoima Kipsi-hanke laajeni tänä keväänä koko Suomen rannikkoalueelle. Tavoitteena on käsitellä kaikkiaan noin 150 000 hehtaaria peltoa kipsillä vesistöihin kohdistuvan ravinne- ja kiintoaineskuorman vähentämiseksi.

Kipsikäsittely ja siihen liittyvä neuvonta ovat viljelijälle maksuttomia ja verovapaita eivätkä ne vaikuta maataloustukiin. Kipsin levityksen hoitaa ELY-keskuksen kilpailuttama urakoitsija. Kipsikäsittelyn ja kipsineuvonnan haku toistuu myös tulevina vuosina.

Luomuviljelyssä olevat pellot on suljettu kipsikäsittelyn ulkopuollelle luomusäädösten vuoksi. Myöskään pohjavesialueille tai Natura 2000 -alueille ei kipsiä voi levittää, eikä yli hehtaarin kokoisten järvien valuma-alueille.

Kipsikäsittelyä sekä siihen liittyvää neuvontaa voi hakea osoitteesta: www.kipsinlevitys.fi

Kipsi on vanha maanparannusaine

"Kipsi parantaa savimaan mururakennetta ja auttaa sitomaan kasveille käyttökelpoista fosforia peltoon. Se vähentää myös kiintoaineen, eli peltomaan, valumista vesistöihin", kertoo projektipäällikkö Minna Kolari Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Kipsi-hankkeessa käytettävä kipsi on peräisin Siilinjärveltä. Kipsi on sivutuote ja se on tutkitusta puhdasta ja turvallista levittää peltomaahan. Se ei suolaa, koveta tai happamoita maata ja sen vaikutus kestää noin viisi vuotta.


Lähde: STT Info (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja