Viljelijälle maksuttoman ja verovapaan peltojen kipsikäsittelyn haku taas auki

KIPSI-hankkeen kipsikäsittelyn ja kipsineuvonnan haku on auennut koko maassa. Kipsikäsittely on viljelijälle maksutonta ja verovapaata eikä vaikuta maataloustukiin. Kipsin hakuun soveltuvia peltoalueita on Pohjois-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Hämeen, Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueilla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on koordinoinut KIPSI-hanketta Saaristomeren valuma-alueella vuodesta 2019 alkaen, ja vuonna 2022 kipsihaku laajeni koko rannikkoalueelle. Kipsin levitys rahoitetaan EU:n elpymisvälineen ja Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoituksella.

Kartalla näkyvät vihreänä alueet, joilla on kipsitukikelpoisia peltoja. Saaristomeren vaikutusalue on rajattu. KIPSI-hankkeen karttapalvelusta voi tarkastaa, sijaitsevatko omat peltolohkot kipsitukikelpoisella alueella.

Kipsihaku oli viime kesänä vilkasta. Nousseet kustannukset ja yllättävän suuret hakumäärät johtivat siihen, että tällä hakukierroksella ympäristöministeriön ja alueellisten ELY-keskusten vesienhoidon asiantutijat ovat vuonna 2022 laajentuneella hankealueella päätyneet kohdentamaan käsittelyä aiempaa tarkemmin. Tarkemman kohdentamisen perusteena on vesien- ja merenhoidon suunnittelussa tunnistettu maatalouden kuormituksen aiheuttama paine vesistöihin. Sen sijaan Saaristomeren alueella haku avautuu kaikille alueen viljelijöille.

Saaristomeren vaikutusalueella tavoitteena on levittää kipsiä vielä noin 25 000 hehtaarille, muilla rannikkoalueilla rahoitusta riittää tällä hetkellä vielä noin 10 000 hehtaarin levittämiseen.

Kipsinlevitystä sekä maksutonta tilakohtaista kipsineuvontaa voi hakea aluehallinnon asiointipalvelusta: www.kipsinlevitys.fi. Neuvontaa antaa ProAgria.

Kipsin levityksen hoitaa KIPSI-hankkeen kilpailuttama urakoitsija tavanomaisella peltokalustolla. Aikaisempien kokemusten perusteella viljelijät ovat olleet tyytyväisiä levitysjälkeen. Kipsin vaikutuksia seurataan KIPSI-hankkeessa vedenlaadun mittauksilla eri puolilla Suomea.

Kipsikäsittely on turvallinen vesiensuojelukeino

"Alueilla, joilla maatalouden kuormitus ja peltomaan huuhtoutuminen on voimakasta, kuormitusta voidaan kipsin avulla vähentää kustannustehokkaasti ja nopeasti. Kipsin levityksen ohella pelloilla on syytä jatkaa muita vesiensuojelutoimia", kertoo KIPSI-hankkeen projektipäällikkö Minna Kolari.

Kipsikäsittelyn avulla pystytään leikkaamaan SAVE2-hankkeen tuoreen raportin mukaan peltomailta huuhtoutuvan kokonaisfosforin kuormituksesta noin 30 prosenttia ja kiintoaineskuormasta noin puolet. Myös pelloilta tulevan orgaanisen hiilen aiheuttama kuormitus vähenee noin puolella.

Kipsin vaikutus kestää noin viisi vuotta, SAVE2-hankkeen tulosten perusteella mahdollisesti pidempään. Haittoja peltomaalle tai kasvustolle ei ole havaittu.


Lähde: STT Info (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Hölmölä - Anonyymi Pysyväislinkki
18.12.22 08:15

Yara on tehnyt maanviljelyn kannattomaksi Suomessa mielipuolisella voiton tavoittelullaan ja järjettömällä hinnoittelullaan.
Nyt yhteiskunnan tuella piilottaa ympäristöjätteittään, pääasiassa rikkiä ym. suomalaiseen peltoon.
Otsikosta voi saada sen kuvan että pitäisi vielä viljelijän lahjaverokin maksaa?