Glyfosaatti sai vuoden jatkoaikaa EU-komissiossa

Euroopan komissio on 2.12.2022 antanut täytäntöönpanoasetuksen, jolla se jatkaa glyfosaatti-tehoaineen hyväksymistä yhdellä vuodella, jotta tehoaineen valmistelussa oleva uudelleenarviointi voidaan saattaa loppuun. Glyfosaatin hyväksyminen on nyt voimassa 15.12.2023 asti. Aikaisempi hyväksyminen oli voimassa 15.12.2022 asti. Nyt annetun asetuksen perusteella glyfosaattia sisältävien valmisteiden hyväksyntää voidaan jatkaa nykyisillä lupaehdoilla 15.12.2024 saakka.

Aikaisemmin komission pysyvän komitean kokouksessa 14.10.2022 jäsenmaiden äänestyksessä tehoaineen jatkolle ei saatu määräenemmistöä, jolla glyfosaatin hyväksymistä olisi voitu jatkaa yhdellä vuodella. Sen jälkeen glyfosaatin jatkoa käsiteltiin 15.11.2022 EU:n muutoksenhakukomiteassa, jossa jäsenmaiden aikaisemmat kannat eivät muuttuneet. Muutoksenhakukomitean käsittelyn jälkeen komissio sai oikeutuksen antaa täytäntöönpanoasetuksen.

Komission pysyvässä komiteassa ja muutoksenhakukomiteassa käsitelty glyfosaatin jatko tarkoittaa yhden vuoden hallinnollista jatkoaikaa, jonka aikana glyfosaatin tieteellinen riskinarviointi tehdään loppuun.

"Suomi on molemmissa äänestyksissä äänestänyt glyfosaatin vuoden jatkon puolesta, koska huolellinen tieteellinen riskinarviointi on edellytys, että varsinaisesta tehoaineen uudelleenhyväksymisestä voidaan päättää", sanoo Turvallisuus ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Heli Anttila.

Glyfosaatin uudelleenarviointi on loppusuoralla ja sitä tekevät EU:ssa yhteistyössä neljä jäsenmaata: Alankomaat, Ranska, Ruotsi ja Unkari. Parhaillaan ovat menossa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) järjestämät vertaisarviointikokoukset, joissa jäsenmaiden asiantuntijat käyvät läpi tehoaineen huolta aiheuttavia kohtia. EFSAn päätelmien odotetaan valmistuvan heinäkuuhun 2023 mennessä, jonka jälkeen syksyllä 2023 komissio ja jäsenmaiden edustajista koostuva pysyvä komitea käsittelee ja ratkaisee glyfosaatin hyväksymisen.

Kasvinsuojeluaineiden valmistekohtaiset tiedot voit tarkistaa Kemidigistä. Glyfosaatin uudelleenhyväksymiseen liittyvää tietoa löydät komission nettisivuilta ja riskinarviointiin liittyvää tietoa EFSAn sivuilta.


Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja