CAP27: Perustuki poistuu, uutena tukena uudelleenjakotulotuki, nuorten viljelijöiden tukiehdot muuttuvat

Maaseudun sekä maatalouden tuet ovat uusiutumassa, kun uusi EU:n maatalouspolitiikan kausi alkaa vuoden 2023 alussa. Monet nykyisen kauden toimenpiteet jatkuvat edelleen, mutta uusia huomionarvoisia muutoksia on myös tehty tukikokonaisuuksiin, mm. perustuki loppuu, uutena tukimuotona tulee uudelleenjakotulotuki, muutoksia tulee myös nuorten viljelijöiden tukeen.

Perustulotuki on ensi vuodesta alkaen vastaava tukimuoto kuin perustuki tällä politiikkakaudella. Erona on erityisesti, että tukioikeuksia ei enää jatkossa käytetä. Ne lakkaavat 31.12.2022. Vanhat tukialueet AB ja C säilyvät, ja samoin ero tukitasoissa hehtaaria kohti.

Perustulotuen saamiseksi katsotaan lohkon tukikelpoisuutta maatalousmaana ja maataloustoiminnan harjoittamista. Tuenhakijan ilmoittamien lohkojen tulee olla hänen hallinnassaan omistuksen, vuokrasopimuksen tai vastikkeettoman hallintasopimuksen muodossa. Myös aktiiviviljelijän määritelmän tulee täyttyä perustulotuen saamiseksi.

Uudelleenjakotulotukea aletaan soveltaa Suomessakin vuodesta 2023 alkaen. Tukimuodon perusteella tukea voidaan maksaa tilaa kohti enintään 50 hehtaariin asti. Uudelleenjakotulotuessa tilan tukikelpoinen pinta-ala määritellään samalla perusteella kuin perustulotuessa.

Nuorten viljelijöiden EU-tuessa tukea maksetaan vuodesta 2023 alkaen tilaa kohden enintään 150 hehtaarin perusteella, kun aiemmin tukea maksettiin enintään 90 hehtaarin perusteella. Lisäksi vuonna 2023 ja sen jälkeen ensimmäisen kerran nuorten viljelijöiden tukea hakevien tulee täyttää myös koulutusvaatimus. Sama koulutusvaatimus koskisi myös kansallista nuoren viljelijän tukea.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja