Ainutlaatuinen tutkimus: Millaisin viljelymenetelmin ja kuinka paljon voidaan vaikuttaa viljapeltojen hiilensidontaan

Hiilen sitominen maaperään on yksi merkittävimmistä keinoista poistaa hiilidioksidia ilmakehästä ja näin hidastaa ilmaston lämpenemistä. Mutta miten ja kuinka paljon eri viljelymenetelmillä voidaan vaikuttaa viljapeltojen hiilensidontaan. Tähän pyritään löytämään vastaus kolmivuotisessa Ilmatieteen laitoksen ja Lantmännenin tutkimushankkeessa, joka on Suomessa ja Pohjoismaissa aivan ainutlaatuinen.

Tutkimus kuudella suomalaisella tilalla

Ilmatieteen laitoksen toteuttama tutkimustyö tehdään viidellä suomalaisella tilalla sekä Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Ensimmäisiä tuloksia siitä odotetaan vuoden 2023 lopulla.

Tutkimus käynnistyi jatkuvatoimisilla hiilidioksidin virtojen mittauksilla viljapellolla kesällä 2022. Automaattiset mittaukset jatkuvat koko tutkimushankkeen ajan.

Keväällä 2023 testataan aurinkopaneeleilla toimivaa mittauslaitteistoa, jolla mittauksia voidaan tehdä helpommin useilla pelloilla. Tuloksia havainnollistetaan reaaliajassa Pelto-observatorio -palvelussa. Talven aikana valmistellaan viljan ja aluskasvien kammiomittauksia sekä viljelykiertokoe, jossa vihreä kasvusto säilyy mahdollisimman pitkälle syksyyn ja syntyy keväällä mahdollisimman varhain.

Tutkimustulokset hyödyntävät tulevaisuudessa sekä viljelijöitä että tutkijoita

Tutkijoiden tavoitteena on saada selkeitä ja vertailukelpoisia mittaustuloksia lukuisista eri asioista, jotka vaikuttavat viljapellon hiilensidontaan.

”Tutkimuksen tulokset edesauttavat nykyistä kestävämpien viljelytapojen käyttöönottoa koko Pohjoismaissa ja auttavat varmistamaan, että toimenpiteet parantavat viljelyn ilmastovaikutuksia halutulla tavalla”, kertoo Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Jari Liski.

”Kehitämme tutkimusmenetelmää kansainvälisenä yhteistyönä ja noudatamme avoimen tieteen periaatteita. Mittauksemme ja laskentamenetelmämme ovat lähtökohtaisesti kaikkien käytettävissä", Jari Liski sanoo.


Lähde: Ilmatieteen laitos (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja