Oletko jo tehnyt viljely-, viljelykierto- ja muokkaussuunnitelmat?

Alkanut CAP -ohjelmakausi edellyttää aikaisempaa täsmällisempää viljelykiertoa. Edellisen ohjelmakauden viherryttämistuen kautta tulleet kasvien prosenttirajat poistuvat viherryttämistuen poistumisen myötä ja tilalle tulee lähes kaikkia tiloja koskeva viljelykiertovaatimus. Käytännössä kaikilta tiloilta vaaditaan jatkossa myös 33 % kasvipeitteisyys.

Viljelykierto pitää jatkossa toteuttaa huolellisesti

Edellisellä ohjelmakaudella varsinaista viljelykiertovaatimusta ei ollut, sillä riitti, että yhtä kasvilajia ei ollut tiettyä pinta-alaa enempää. Samat kasvit saivat vuodesta toiseen olla samoilla lohkoilla. Uudella kaudella asiaa tarkastellaan eri näkökulmasta ja huomattavasti vaativammalla tavalla. Enää ei riitä, että kasvilajit eivät ylitä tiettyä prosenttiosuutta tilakohtaisesti, vaan kasvilajien pitää aidosti kiertää tilan lohkoilla.

Pari ensimmäistä vuotta riittää, että kasvilajit vaihtuvat tietyllä prosenttiosuudella tilan lohkoilla, mutta vuodesta 2025 lähtien kaikilla lohkoilla kasvilajin on pitänyt vaihtua vähintään kerran.

Viljelykiertovaatimus toki sisältää poikkeuksia mm. nurmien ja juureskasvien osalta. Ensimmäisenä vuonna viljelykiertovaatimus on myös mahdollista välttää, jos ei käytä lohkokohtaista toimenpidettä kerääjäkasvit.

Tilan viljelykierto kannattaa kuitenkin suunnitella heti ensimmäisestä vuodesta lähtien sellaiseksi, että sen kanssa pärjää myös tulevina vuosina. Tähän löytyy kyllä useitakin keinoja, jopa sellaisia, että tekemällä tietyt toimenpiteet, voi kylvää samaa kasvilajiketta joka vuosi koko pinta-alalla, kunhan huolehtii muulla tavalla kierron toteutumisesta.

Kasvipeitteisyysvelvoite on jatkossa 33 % ja koskee käytännössä kaikkia tiloja

Uudella ohjelmakaudella kasvipeitteisyys on suuressa roolissa ja sillä on iso vaikutus myös tilan saamaan tukipottiin. Karkeasti voidaan verrata, että jos edellisellä ohjelmakaudella kylvi lohkon kevätviljalle ja muokkasi sen syksyllä, niin tällä ohjelmakaudella pääsee samaan tukitasoon, kun jättää saman lohkon kasvipeitteiseksi talven yli.

Kasvipeitteisyys ei vaikuta ainoastaan lohkolta saatuun tukimäärään, vaan käytännössä jokaisella tilalla pitää olla kasvipeitteisyys olla vähintään 33 %. Tosin vähimmäistason voi täyttää kevytmuokkaamalla, jos kasvipeitteisyydestä maksettaville euroille ei ole tarvetta. Toisin sanoen kaikki tilan pellot voidaan edelleen muokata syksyllä, mutta se tulee näkymään tukimaksatuksissa rankalla kädellä.

Kasvipeitteisyysvelvoitteen vuoksi olisi hyvä jo tässä vaiheessa kevättä tehdä alustava muokkaus- ja syyskylvösuunnitelma ensi syksyä ajatellen.


Lähde: ProAgria (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja