Toukokuun kuukausiennuste muuttui aiempia ennusteita lämpimämpään suuntaan

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n julkaisema tuore kuukausiennuste näyttää nyt toukokuulle tavanomaista lämpimämpiä tai tavanomaisia viikkojen keskilämpötiloja. Kolean toukokuun alun jälkeen toukokuun toisella viikolla päästään näillä näkymin osassa maata yli 15 asteen tai loppuviikolla paikoin mahdollisesti jopa yli 20 asteen lukemiin.

"Muutos tapahtuu, kun kylmän ilmamassan kieleke liikkuu Suomen yltä idemmäksi. Läntisen Euroopan yllä ollut etelästä kurottava lämpimän ilman alue pääsee leviämään Suomeenkin", toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kolea sää on vähitellen väistymässä Suomesta.

Toukokuun 8. päivä alkava viikko: Sää lämpenee selvästi

"Tämän hetken ennusteen mukaan toukokuun toisella viikolla voi olla paikoin jopa 15 astetta lämpimämpää kuin kuun alun kylminä päivinä. Sateitakin on saatu pitkän kuivan jakson jälkeen lähes koko maassa, ja luonto on saanut annoksen kaipaamaansa vettä.", Joanna Rinne kertoo.

Perjantaina 5. toukokuuta tehdyn päivittäisennusteen perusteella sateita tulee 8. toukokuuta alkavalla viikolla aluksi Suomessa vain hyvin paikallisesti. Sateet ovat laajalti vettä, vain Pohjois-Lapissa sateita voisi tulla vielä viikon alussa lumena.

"Yleisesti ottaen sää on melko aurinkoista. Lämpötilat nousevat vähitellen niin, että viikonloppuna päivälämpötilat voivat tämän hetken ennusteen mukaan etelässä nousta paikallisesti jopa yli 20 asteeseen ja pohjoisessa yli 15 asteeseen. Loppuviikon ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta. Osa ennusteista on näyttänyt loppuviikkoa pilvisempänä ja sateisempana, joskin melko lämpimänä. Uusimmissa ennusteissa viikon loppupuolella sateita tulee vain paikallisesti", Joanna Rinne sanoo.

Toukokuun 15. päivä alkava viikko: Yhä osassa maata tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan 15. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa edelleen tavanomaista lämpimämpi tai vähintään tavanomainen.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa enimmäkseen 14–16 astetta, maan keskiosassa 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

"Sateita tulee suuressa osassa maata suunnilleen vastaava määrä kuin toukokuun puolivälin tienoilla yleensä tai hieman keskiarvoja enemmän, mutta maan etelä- ja länsiosassa sateita tulisi tavanomaista runsaammin. Vielä ei tiedetä, voisiko tämä johtua siitä, että viikko on kokonaisuudessaan sateinen vai siitä, että alueen yli liikkuu viikon aikana vain yksi runsaan sateen alue", Joanna Rinne toteaa.

Toukokuun 22. ja 29. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa?

Kuukausiennusteen mukaan myös 22. ja 29. toukokuuta alkavilla viikoilla viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan keskiarvojen mukaisia tai tavanomaista lämpimämpiä.

"Sateisiin ennuste ei enää ota vahvaa kantaa, mutta kallistuu meillä pikemmin vähäsateiseen kuin sateiseen päin", Joanna Rinne kertoo.


Lähde: Foreca (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja