Dronekuva on parasta kuvaa kasvustosta, kunhan muistat dronekuvauksen säännöt

Paras, tai pahin, totuus löytyy ilmasta, ainakin mitä tulee pellon kasvukunnon seuraamiseen. Tässä drone on oiva väline, kunhan sen lennättäminen tehdään sääntöjä noudattaen. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja poliisi haluavatkin muistuttaa niiden noudattamisen tärkeydestä: vastuullinen lennättäjä tietää, missä ja miten dronea saa lennättää. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata sakot ja onnettomuuden aiheuttajille paljonkin pahemmat rangaistukset.

Dronekuvaajat rekisteriin ja huolellisuutta kuvaamiseen

Dronejen lennätyskauteen kannattaa valmistautua etukäteen rekisteröitymällä drone-operaattoriksi, perehtymällä lennättämistä koskeviin sääntöihin ja suorittamalla koe. Rekisteröinti ei koske niitä käyttäjiä, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja.

Rekisteröitymisen jälkeen käyttäjän tulee merkitä sähköpostissa saapunut rekisteröintitunnus dronen runkoon, siten että se on selkeästi luettavissa. Jos haluaa lennättää 500–2000 gramman painoista dronea lähempänä kuin 150 metriä asuin-, liike-, teollisuus- ja virkistysalueista, tulee suorittaa verkkokokeen lisäksi valvottu lisäteoriakoe A2. Se on mahdollista useammalla paikkakunnalla.

  • Dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen.
  • Älä katsele kotirauhan suojamaa aluetta tai muutenkaan lennätä toisten kotien yläpuolella häiritsevästi.
  • Älä lennätä ja kuvaa onnettomuuspaikoilla, sillä yksityisyyden suojan rikkomisen lisäksi se saattaa aiheuttaa vaaratilanteita pelastushenkilökunnalle.

Drone ilmaan vain sallituilla alueilla

Kun olet lähdössä lennättämään dronea, varmista aina ensin, että suunnittelemallasi reitillä lennättäminen on sallittua. Suomessa on useita pysyviä ilmailulta kiellettyjä ja rajoitettuja alueita, joihin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita sekä maanpuolustukselle ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Tällaisilla alueilla lennättäminen vaatii erillisen luvan.

Suomen ilmatilaan perustetaan jatkuvasti myös tilapäisiä kielto- ja rajoitusalueita, esimerkiksi suuren yleisötapahtuman tai puolustusvoimien harjoitustoiminnan suojaamiseksi. Näistä tilapäisistä rajoituksista julkaistaan tieto Fintrafficin lennonvarmistuksen ilmailutiedotuspalvelun sivustolla (ais.fi) ilmailukäsikirjan lisäyksenä.

Traficom voi myös perustaa rajoittavia tai kieltäviä UAS-ilmatilavyöhykkeitä. Esimerkiksi lentokenttien läheisyyteen on lentoliikenteen suojaamiseksi perustettu tällaisia vyöhykkeitä, joissa lennättäminen dronella on rajoitettua. Tieto perustetuista vyöhykkeistä julkaistaan Traficomin droneinfo.fi-sivustolla.

Tällä hetkellä on olemassa myös yksi yksityinen karttapalvelu Aviamaps, josta on mahdollista tarkistaa suunnitellun lennon reitillä mahdollisesti olevat rajoitukset. Palvelu ei ole Traficomin hyväksymä tai valvoma ja virallisen tiedon löydät aina ais.fi-palvelusta ja droneinfo.fi-sivustolta.

Poliisi valvoo dronelennätyksiä – huolimattomuus voi käydä kalliiksi

Poliisi valvoo dronelennätyksiä osana omaa tehtäväaluettaan. Se tekee itse havaintoja partioinnin ohessa ja saa yleisöilmoituksia hätäkeskuksen kautta. Lisäksi poliisi selvittää erilaisia droneihin liittyviä rikosepäilyjä esitutkinnassa.

Dronea lennätettäessä voi syyllistyä useisiin eri rikoksiin, kuten esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja ilmailurikkomukseen. Yleisimmin dronella tehdyistä rikoksista on ollut seuraamuksena sakkorangaistus. Lisäksi rikoksentekovälineenä käytetty drone voidaan tuomita valtiolle menetetyksi. Mahdollisesta onnettomuudesta saattaa edellisen lisäksi aiheutua merkittäviä henkilö- tai omaisuusvahinkoja, ja niiden seurauksena vakavampia rangaistuksia.

Lisätietoa turvallisesta lennättämisestä, rekisteröitymisestä ja kokeen suorittamisesta löytyy Traficomin ylläpitämästä droneinfo.fi -palvelusta.

Lähde: ePressi.com (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja