Heinäkuussa satanut monin paikoin jo enemmän kuin koko kuussa keskimäärin – Kahdella havaintoasemalla yli 110 mm

Heinäkuu on tyypillisesti vuoden sateisin kuukausi: keskimäärin sataa 65–90 millimetriä, paikoin rannikoilla ja saaristossa 40–60 mm. Viimeisen vajaan kolmen viikon aikana Suomessa on ajoittain satanut reippaasti ja vettä on tullut useilla paikkakunnilla enemmän kuin tavallisesti kuukauden aikana yhteensä.

Eniten sadetta ovat saaneet Huittisten Sallilan (110,7 mm) ja Jokioisten Ilmalan (110,6 mm) havaintoasemat (1. heinäkuuta klo 9. - 19. heinäkuuta klo 9). Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan vertailujaksolla 1991–2020 koko heinäkuun sademäärän keskiarvo oli Jokioisissa 74 millimetriä ja Huittisissa 65 mm.

Suurimmat päiväkertymät havaintoasemilla ovat olleet jopa 30–60 millimetriä. Sadekuurot ovat aiheuttaneet myös kaupunkitulvia – viimeksi kadut ja kellarit ovat tulvineet 19. heinäkuuta Kemissä.

Kaikkialla ei kuitenkaan ole satanut paljoa. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä on mitattu heinäkuun aikana vain 6,9 mm sadetta, kun heinäkuussa sataa tavallisesti 76 mm. Tilanne toki ehtii vielä muuttua ennen elokuun alkua, sillä lisää sateita on tulossa.

Yli 80 mm sadekertymät, 1. heinäkuuta klo 9 – 19. heinäkuuta klo 9
Havaintoasema Sademäärä
Huittinen Sallila 110,7 mm
Jokioinen Ilmala 110,6 mm
Lappeenranta Lepola 99,1 mm
Kouvola Voikoski 94,1 mm
Puumala kirkonkylä 87,2 mm
Uusikaupunki Itätulli 85,2 mm
Tampere Härmälä 83,5 mm
Tohmajärvi Kemie 82,0 mm
Lieksa Koli 81,6 mm
Kokemäki Rausenkulma 81,2 mm
(alustavien tietojen mukaan)

Pohjavedet laskussa

Sateet ovat vaikuttaneet maankosteuteen ja jonkin verran myös pohjavesitilanteeseen, vaikka yleisesti pohjavedet ovat laskussa kesäiseen tapaan.

Suomen ympäristökeskuksen eli Syken mukaan maankosteuden tilanne on suuressa osassa maata tavanomainen, mutta vähävetisyyttä on paikoitellen etelärannikolla, maan keskiosassa ja Pohjois-Lapissa.

Pienten pohjavesiesiintymien pinnankorkeudet ovat Syken mukaan suuressa osassa maata ajankohdan keskiarvon tuntumassa tai sitä alempana, vaikka maan etelä- ja keskiosassa alkukuun sateet nostivat hetkeksi vedenpintaa. Paikoin idässä ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa pohjavesi on tavallista korkeammalla.

Suurten ja keskisuurten pohjavesimuodostumien pinnankorkeudet ovat Suomessa enimmäkseen lähellä ajakohdan keskiarvoa tai sitä korkeammalla, Etelä-Suomessa paikoitellen vähän alempana.

Muistathan, että oman alueesi sademäärän löydät Farmit-Sääpalvelun Tilastot-sivulta.


Lähde: Foreca (pl. viimeinen kappale). Koko tiedote täällä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja