Sertifioitu kevätviljan siemen erinomaisen itävää sekä lajipuhdasta

Ruokavirasto on saanut valmiiksi kylvösiemennäytteiden laatutulokset siemensertifiointia varten tarkastetuista näytteistä tarkastuskaudelta 2022–2023 (1.7.2022 - 30.6.2023). Sen mukaan kevätviljojen keskimääräistä itämislaatua ja lajipuhtautta voidaan pitää erinomaisena ja muidenkin lajien osalta hyvänä. Ainoastaan härkäpavun keskimääräinen itävyys oli aikaisempia vuosia alhaisempi.

Kesän 2022 sato hyvin itävää

Peitatun ohran ja kauran keskimääräinen itävyys oli 95,7 % ja 96,1 %, kevätvehnän 95,5 %. Peitatun ohran ja kauran itävyydet olivat noin kolme prosenttiyksikköä ja kevätvehnällä puolitoista prosenttiyksikköä korkeammat kuin edellisellä kaudella.

Myös peittaamattoman ohran (95,4 %), kauran (94,9 %) ja kevätvehnän (94,3 %) keskimääräiset itävyydet olivat korkeammat kuin edellisellä kaudella.

Rypsillä keskimääräinen itävyys oli edellistä kautta korkeampi ja rapsilla alhaisempi. Rypsin keskimääräinen itävyys oli 90,8 % ja rapsin 92,2 %.

Herneellä keskimääräinen itävyys (88,7 %) oli korkein kymmeneen edelliseen kauteen verrattuna. Hernenäytteitä (233 kpl) tarkastettiin viime kaudella ennätysmäärä.

Härkäpavun keskimääräinen itävyys 81 %. Muutamissa härkäpapunäytteissä havaittiin ensimmäisen kerran härkäpapupiilokkaan aiheuttamaan itävyysvioitusta, mikä laskee näytteen itävyyttä. Piilokkaan aiheuttamia reikiä siemenissä havaittiin useissa näytteissä.

Timotein (92,7 %) ja nurminadan (90,7 %) keskimääräinen itävyys oli puolitoista prosenttiyksikköä alhaisempi edelliseen kauteen verrattuna.

Lajipuhtauskin hyvällä mallilla

Kaikista sertifiointia varten tarkastettavista näytteistä tutkitaan näytteen lajipuhtaus, joka ilmoitetaan siemennäytteessä esiintyvien puhtaiden siementen ja epäpuhtauksien painoprosenttiosuutena sekä muiden kasvilajien siementen kappalemääränä tai prosenttiosuutena.

Päättyneellä kaudella kauralla 93,7 %, ohralla 98,4 % ja kevätvehnällä 98,2 % puhtausvaatimuksen täyttävistä sertifiointinäytteistä oli sellaisia, että niissä oli korkeintaan kolme kappaletta muiden viljalajien ja muiden lajien siemeniä puolen kilogramman näytteessä. Viljan sertifioidun siemenen (siemenluokka C) enimmäisraja on 10 kappaletta. Suurin osa sertifioidusta viljansiemenestä täyttää puhtauden kappalemäärityksen lainsäädännön vaatimusta paremmin.

Liian alhaisen puhtausprosentin takia siemeneriä hylätään hyvin vähän. Viljoilla käytännössä ei ollenkaan, nurmikasveilla ja apiloilla joitakin eriä kausittain. Hiukan enemmän hylkäyksiä aiheuttaa edellä kuvattu muiden kasvilajien liian suuri kappalemäärä tai prosenttiosuus näytteessä.

Luomusiemenen itävyys tavanomaisen kaltaista, lajipuhtaus heikompaa

Kaudella 2022–2023 tutkittiin 331 luomusiemeneksi tarkoitettua sertifiointinäytettä. Eniten tutkittiin kauraa, timoteitä ja hernettä, seuraavaksi eniten ohraa, kevätvehnää ja nurminataa.

Luomukauran keskimääräinen itävyys oli 95,1 %, timotein 92,2 % ja herneen 85,7 %. Luomusiemenen itämislaatu ei hävinnyt tavanomaisesti tuotetulle siemenelle.

Verrattaessa puhtausvaatimuksen täyttävien siemenerien sisältämien muiden kasvilajien määrää, luomusiemen ei ole aivan yhtä lajipuhdasta kuin tavanomaisesti tuotettu siemen. Päättyneellä kaudella kauralla 83,7 %, ohralla 74,1 % ja kevätvehnällä 80,8 % puhtausvaatimuksen täyttävistä sertifioidun siemenen näytteistä oli sellaisia, että niissä oli korkeintaan kolme kappaletta muiden kasvilajien siemeniä puolen kilogramman näytteessä.


Ruokaviraston siemenlaboratoriossa tutkittiin tarkastuskauden 2022–2023 aikana noin 6 000 siemennäytettä, joista sertifiointinäytteitä oli noin 75 %. Ajantasaiset siementen laatutulokset löytyvät Ruokaviraston Avoin tieto -palvelun kohdasta Siementen laatu.


Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja