Peltotukien edellytyksenä olevan syysilmoituksen ilmoitusaika siirtymässä tammikuulle 2024

Syysilmoitus kasvipeitteisyydestä on vuodesta 2023 alkaen osa peltotukien hakua suurimmalle osalle maatiloja. Ennakkotiedon mukaan syysilmoitusten oli määrä alkaa Vipu-palvelussa marraskuussa 2023. Ilmoitusaika siirtyy nyt tammikuulle 2024.

”Uuden syysilmoituksen tekninen toteutus on osoittautunut ennakoitua työläämmäksi. Valmistaudumme parhaillaan myös loppuvuoden viljelijätukien maksuihin, jotka olemme Ruokavirastossa panneet etusijalle viljelijätukien tietojärjestelmiin liittyvistä tehtävistä. Syysilmoitusten ajankohtaa on välttämätöntä siirtää, jotta voimme turvata tukien maksamisen tavoitteellisen maksuaikataulun mukaisesti”, sanoo Ruokaviraston osastonjohtaja Jukka Pekonniemi.

Ruokavirasto pahoittelee ilmoitusajan siirtoa. Tavoitteena on toteuttaa mahdollisimman helppokäyttöinen ilmoitus, joka ohjaa viljelijää verkkoasioinnissa.

Syysilmoituksia voi tehdä verkkoasiointipalvelu Vipussa 8.1.2024 lähtien. Ilmoitusaikaa on tammikuun 2024 loppuun asti. Tarkoitus on, että jatkossa syysilmoitukset tehdään syksyisin.

Kasvipeitteisyys on viljelijätukien perusehto

Lähes kaikkien maatilojen pitää tehdä syysilmoitus talviaikaisesta kasvipeitteisyydestä.

Pellon ja pysyvien kasvien alasta 33 prosenttia pitää talvikaudella olla kasvipeitteistä. Kasvipeitteisyyden vaatimus kuuluu ehdollisuuteen eli viljelijätukien perusehtoihin, joissa alaan hyväksytään aito kasvipeite, sänki, kevennetty muokkaus tai kasvijäte. Tämän vaatimuksen täyttämisestä ei makseta viljelijöille korvausta. Vaatimusta ei voi täyttää pysyvän nurmen alalla.

”Kasvipeitteistä alaa suunnitellessa viljelijän kannattaa käydä Vipu-palvelussa, josta voi tarkistaa vuoden 2023 pysyvän nurmen määrän. Tiedot ovat saatavilla Maatila-osiosta lohkokohtaisesti. Vipuneuvoja puolestaan näyttää pysyvän nurmen kokonaisalan. Pysyvän nurmen ala vähennetään tilan koko maatalousmaan alasta. Kasvipeitteisyyden vaatimus koskee 33 prosenttia jäljelle jääneestä alasta. Jos laskelmat mietityttävät, kannattaa olla yhteydessä kuntaan tai neuvojaan”, sanoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Mirka Holmén.

Tukea kasvipeitteisyydestä voivat saada viljelijät, jotka ovat hakeneet uuden ekojärjestelmätuen talviaikainen kasvipeitteisyys -toimenpidettä. Alaan hyväksytään aito kasvipeitteisyys ja sänki. Ekojärjestelmätukea voidaan maksaa myös pysyvän nurmen alasta.

Syysilmoitus koskee sekä perusehtoihin kuuluvaa että ekojärjestelmätuen kasvipeitteisyyttä.

Syysilmoitus täydentää peltotukien hakua

Viljelijän syysilmoitukseen vaikuttaa se, mitä tukia ja toimenpiteitä hän on hakenut peltotukien haussa. Talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisäksi syysilmoituksessa ilmoitetaan seuraavista:

  • Käytetyt kasvinsuojeluaineet (luomutilat ja ympäristösitoumuksen puutarhakasvien vaihtoehtoiset kasvinsuojelumenetelmät -toimenpiteeseen sitoutuneet)
  • Kiertotalouden edistäminen (ympäristösitoumuksen toimenpide)
  • Valumavesien hallinta (ympäristösitoumuksen toimenpide)
  • Lintupellot (ympäristösitoumuksen toimenpide).

Syysilmoituksessa ilmoitettavat alat piirretään Vipu-palvelun kartalle samoin kuin peltotukien haussa.

Lisätietoa syysilmoituksesta Ruokaviraston nettisivuilla.


Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kaukaisi - Anonyymi Pysyväislinkki
16.09.23 09:18

Meneekö mavin hömppäintoilun mukana Suomen kyky tuottaa elintarvikkeita kansalaisilleen. Kriisiaikainen elintarvikehuolto (varmuusvarasto) on enenevissä määrin laskettu tuonnin varaan. Mustanmeren viljakuljetuksista ei ole opittu mitään.
Sananlasku "menee lapsi pesuveden mukana" sopii hyvin tähän Suomen luomuintoiluun hyvin.