Ruokavirasto tyytyväinen satelliittiseurannan selvityspyyntöjen vastausnopeuteen

Peltotukien ehtojen noudattamista on seurattu tänä vuonna ensimmäistä kertaa satelliittikuvien avulla. Tarvittaessa viljelijöille on lähetetty täsmentäviä selvityspyyntöjä, joihin tulee vastata pääsääntöisesti Vipu-mobiililla. Ruokaviraston mukaan niihin on vastattu ilahduttavan nopeasti.

Vipu-mobiilista on julkaistu nyt myös uusi versio, mikä käyttäjän tulee ottaa huomioon. Siinä käyttäjälle näkyvät satelliittiseurannan selvityspyyntöjen tulokset. Tulokset ovat saatavilla selvityspyynnöistä, joihin on vastattu valokuvalla.

Valtaosa selvityspyyntöjen tuloksista hyväksyttyjä

Valvontaan liittyvistä satelliittikuvista tarkastellaan viljelyä ja kasvustojen kehittymistä. Jos viljelijä on ilmoittanut peltotukien haussa tietoja, jotka ovat ristiriidassa peltolohkosta otettujen satelliittikuvien kanssa, hän saa selvityspyynnön. Kyse on tavallisimmin siitä, että kuvien perusteella lohko on niittämättä, vaikka kasvusto pitäisi ehtojen mukaan niittää.

Selvityspyyntöjä on lähetetty elokuun puolivälistä alkaen noin 14 000 maatilalle. Viljelijät voivat vastata selvityspyyntöihin lähettämällä peltolohkosta valokuvan älypuhelinsovellus Vipu-mobiilin avulla tai muuttamalla peltotukien hakemustaan verkkoasiointipalvelu Vipussa.

”Viljelijät ovat vastanneet selvityspyyntöihin ilahduttavan nopeasti. Valokuvavastauksia on saapunt yhteensä jo noin 36 000 yli 23 000 selvityspyyntöön. Myös vastausten käsittely ELY-keskuksissa ja kuntien yhteistoiminta-alueilla sujunut hyvin”, sanoo Ruokaviraston johtava asiantuntija Kirsti Tuumi.

Lähes kaikki vastatut selvityspyynnöt käsitelty

Selvityspyyntöjen hyväksytyt vastaukset näkyvät Vipu-mobiilissa suljetuissa selvityspyynnöissä. Kuvavastauksen hylkäys on ollut harvinaista.

Jos vastaus on hylätty, selvityspyyntö muuttuu takaisin avoimeksi. Näissä tapauksissa ei voi enää vastata uudelleen valokuvalla, vaan peltotukien hakemusta pitää muuttaa tai perua lohkon tuet. Muutoksia hakemukseen voi tehdä Vipu-palvelussa 2.10.2023 asti. Samana päivänä päättyy myös vastausaika selvityspyyntöihin.

Selvityspyyntöön voi nyt vastata aiemmin otetulla valokuvalla

Viljelijöiden ja viranomaisten välistä viestintää varten julkaistua Vipu-mobiilia kehitetään jatkuvasti.

”Satelliittiseurannan selvityspyyntöihin on ollut mahdollista vastata vain suoraan selvityspyynnön yhteydessä otettavalla valokuvalla. Vipu-mobiilin uusin sovelluspäivitys toi mukanaan uuden toiminnon, jonka ansiosta viljelijä voi nyt lisätä selvityspyyntöön aiemmin kasvukaudella ottamansa valokuvan Vipu-mobiilin galleriasta”, kertoo Ruokaviraston asiantuntija Jukka Heikkinen.

Vipu-mobiilin päivitysten vuoksi viljelijän kannattaakin varmistaa, että käytössä on aina tuorein sovellusversio.

Maatilojen ensisijaiset viljelijät saavat matkapuhelinnumeroihinsa tekstiviestit, kun heille on saapunut Vipu-mobiiliin satelliittiseurannan selvityspyyntö. Tämän vuoksi yhteystiedot on hyvä pitää aina ajan tasalla Vipu-palvelussa, josta yhteystiedot poimitaan.

Ruokavirasto pyytää kehitysapua

Satelliittiseurannan selvityspyynnöt perustuvat tekoälyn tekemiin analyyseihin. Ruokavirasto kehittää analyysejä esimerkiksi vertaamalla tuloksia maastossa tehtyihin havaintoihin. Maastohavaintoja tehdään pääosin ELY-keskuksissa, mutta myös viljelijät voivat auttaa parantamaan analyysitulosten tarkkuutta ja vähentämään turhia selvityspyyntöjä.

Satelliittiseurannan analyysit valmistuvat pari viikkoa kuvan ottamisen jälkeen. Tämän vuoksi selvityspyyntö voi poistua Vipu-mobiilista jo ennen kuvavastauksen lähettämistä, kun tuoreempien satelliittikuvien analyysit päivittyvät tai selvityspyyntöjen tarkkuutta säädetään. Toisaalta esimerkiksi pilvisyys voi vaikuttaa siihen, etteivät tehdyt toimet eivät näy uudemmissakaan kuvissa.

Auta kehittämään satelliittiseurantaa -palautelomake löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.


Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

maajussi v-1983 - Anonyymi Pysyväislinkki
15.09.23 23:07

Tottakai maajussit vastaa nopesti ,jotta eivät menettäisi nopeasti mahdollisia tulevia tukia tälle vuodelle ,kun ongelma on että PANKIT eivät anna lainojen maksu-aikoihin joustoa ,vaikka viljelyn kannattavuus on heikennyt 30 % edellisvuoteen verrattuna .Voi olla maatalouskin joutuu samaan ahdinkoon kuin nykyinen talon rakennus homma rahoituksen puuttessa ,kun maksu-kykyiset puuttuvat.

Ruokaviraston kehitys-apu pyyntöön ei voi tavallinen maajussi vaikuttaa ,vaika olisi teko-äly käytössa ,koska Ruokaviraston tukimääräyksetn perusteet ei ainakaan täällä C2 aluellaa kytännössa mahdollista toteutaa yksi-vuotisen rehu-viljan suhteen .

Vähenee tuo rehu-Kauran -vijely ainakin 30 %v tällä aluella ,mutta saanee kotimainen rehuteollisuus edullista Kauraa Ukrainsta Puolan kautta puoleen hintaan ,mitä nykyisin maksetaan viljelijöille Suomessa ,kysymys lieneekin täyttääkö tuo UKRAINAN vilja samoja viljely-ehtoja,mitä Suomen nyt pitää noudattaa esim,Kuran doksiinien suhteen .
Ukraina voidaan ottaa heti EU:n mikäli on samat maatalouden viljelys-ehdot ,kuin Suomen maajusseilla tällä hetkellä.