Olet täällä

Lannoituksen jakaminen

Uusi tekniikka mahdollistaa lannoituksen jakamisen entistä tarkemmin kasvukauden ja kasvuston vaatimusten mukaan. Suomessa viljat kehittyvät nopeasti ja tarvitsevat siksi runsaasti ravinteista jo alkukasvukauden aikana. Koetulosten mukaan pääosa ravinteista kannattaa antaa kylvön yhteydessä sijoituslannoituksena, jotta oraalla on kaikki tarvittavat ravinteet käytettävissä jo keväästä asti.

Lannoituksen jakaminen sopii parhaiten lohkoille, joiden satotasot vaihtelevat vuosittain. Syynä voi olla esimerkiksi lohkon poutivuus tai heikko maan rakenne. Jakamalla lannoitus, voidaan reagoida kasvukauden mukaan täydentämällä sopiva määrä tai tyytymällä pelkkään kevätlannoitukseen. Jaettu lannoitus sopii hyvin kasveille, jotka tarvitsevat suuria lannoitemääriä. Esimerkiksi syysvehnän lannoitus kannattaa aina jakaa, jotta saadaan suuren sadon lisäksi riittävästi valkuaista. Mitä myöhäisempi lajike on sitä paremmin jakaminen kannattaa.

Kasvin kaikki tarvitsema fosfori ja kalium pitää antaa keväällä ja 2/3 sen tarvitsemasta typen määrästä. Tällä varmistetaan että kasvusto kehittyy vahvaksi ja reheväksi ja sillä on edellytykset tuottaa hyvä sato. Liian vähäinen kevätlannoitus on vaikea täydentää kasvukaudella, jos siihen osuu kuivia kausia jolloin kasvuston kehitys jää vajavaiseksi ravinteiden puutteesta johtuen.
Kevätlannoitukseen pitää valita lannoite, josta saadaan riittävästi fosforia ja kaliumia. Käytännössä usein pitää vaihtaa toiseen NPKS lannoitteeseen kuin aiemmin on ollut käytössä. Jaetussa lannoituksessa kevätlannoitetta käytetään aiempaa vähemmän, joten ravinnepitoisuuksien on oltava korkeammat.

Koetulos lannoituksen jakaminen

Lue lisää täsmälannoitus
 

Partner: 

Samankaltaista sisältöä