16.03.23

Koirarekisterin asiointipalvelu avautuu toukokuussa - Myös rekisteriröintihinta jo selvillä

Ruokaviraston koirarekisteri otetaan käyttöön vaiheittain. Koirarekisterin ensimmäinen osuus avautuu käyttöön 8. toukokuuta, jolloin yksityishenkilöt voivat ilmoittaa koiransa rekisteriin. Koiran rekisteröinnin kustannus on joko 10 tai 19 euroa per koira rekisteröintitavasta riippuen.

Koirarekisterin kehittäminen jatkuu avaamisen jälkeen ja seuraavassa vaiheessa avataan asiointi yhdistys- ja yritystoimijoille, näilllä näkymin viimeistään elokuussa.

Koirarekisterin avauduttua koiran sen hetkinen haltija ilmoittaa koiran rekisteriin. Ilmoituksia rekisteriin ei ole tarpeen tehdä takautuvasti.

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut hinnan koirien rekisteröinnille: sähköisen asioinnin kautta tehtävä koiran rekisteröinti tai haltijan vaihdos maksaa 10 euroa. Hinta on 19 euroa koiralta, jos rekisteröinnin tai haltijan vaihdoksen tekee paperilomakkeella tai sähköpostitse.

Koirarekisterin käyttöönoton myöhästymisestä huolimatta pennut tulee siruttaa ennen luovutusta seuraavalle haltijalle tai viimeistään kolmen kuukauden iässä. Ennen vuotta 2023 syntyneet koirat tulee siruttaa tämän vuoden loppuun mennessä. Tunnistusmerkitsijän tulee antaa siruttamistaan koirista eläinten haltijalle tunnistustodistus.

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut, että pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti saattaisivat osaltaan edistää koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja siten ehkäistä pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia. Koirarekisterin maksulla katetaan rekisteröinti- ja asiakaspalvelun aiheuttamat kulut, joita Ruokavirasto on arvioinut useamman vuoden aikajänteellä.

Tarkempaa tietoa koirarekisteristä Ruokaviraston nettisivuilla.

Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja