27.08.23

Koirarekisteriin voi jatkossa ilmoittaa myös yritysten ja yhdistysten hallussa olevat koirat

Yritysten ja yhdistysten hallussa olevat koirat voi ilmoittaa Ruokaviraston koirarekisteriin 29. elokuuta alkaen Y-tunnusta käyttäen. Koirarekisterin asioinnin laajentuminen käsittää muun muassa koiria pitävät yhdistykset sekä yritystoimintaan liittyviä koirat. Yksityishenkilöille koirarekisteri on ollut käytössä toukokuusta lähtien ja rekisteriin on kertynyt jo 58 180 koiraa.

Innokkaimmin rekisteriin on ilmoitettu muita kuin rotujärjestöjen rotulistauksessa olevia rotuja (yli 11 060 koiraa), seuraavaksi suurimmat ryhmät ovat labradorinnoutajat ja lapinkoirat. Yhteensä rekisterissä on jo 328 eri koirarodun edustajaa. Rekisterissä olevista koirista 86 % on syntynyt Suomessa.

Jatkossa kaikki koiria hallussaan pitävät voivat ilmoittaa koiransa koirarekisteriin ja tehdä tarvittavia ilmoituksia kuten haltijuuden vaihdoksia. Asiointi Suomi.fi-valtuusrekisterin tietojen perusteella, kuten esimerkiksi toisen henkilön puolesta asiointi, otetaan koirarekisterissä käyttöön myöhemmin syksyllä.

Tunnistusmerkinnällä ja rekisteröinnillä edesautetaan koirien hyvinvointia

Maa- ja metsätalousministeriö päätti vuonna 2021, että kaikki Suomessa asuvat koirat tulisi jatkossa tunnistusmerkitä ja rekisteröidä. Monessa muussa EU-maassa tällainen säädös on jo olemassa ja koko EU:ta koskevasta vaatimuksesta on käyty keskusteluja.

Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat yksi lisäkeino parantaa koirien hyvinvointia. Tällä tavoin pyritään esimerkiksi samaan näkyväksi niitä toimijoita, jotka myyvät huomattavia määriä joko maahantuotuja tai Suomessa kasvatettuja koiria.

Ei ole suositeltavaa hankkia enää koiraa, jota ei ole viranomaisen rekisteriin ilmoitettu ennen haltijauuden vaihdosta. Jos näin ei ole, koiran ostajien on syytä pohtia, onko myyjän toiminnassa jotain sellaista, mitä halutaan pitää piilossa.

Mikäli koiraa ei ole sirutettu eli tunnistusmerkitty, viranomaisen on mahdollista antaa seuraamusmaksu, joka on vähintään 300 euroa ja enintään 5 000 euroa.

Koirarekisteri kehittyy koko ajan, ja rekisteröinnin avaaminen on ensimmäinen askel kaikki koirat huomioivan viranomaistiedon kokoamiseen. Myös tuleva eläinten hyvinvointilaki tuo säännöksiä koirien kauppaamiseen ja maahantuomiseen myyntitarkoituksessa. Lisäksi eläinlääkäreille tulee velvollisuus ilmoittaa koirilla diagnosoimistaan eläimen jalostuskäyttöä rajoittavista vioista ja sairauksista.

Koirarekisteri löytyy Ruokaviraston nettisivuilta ja lisätietoa rekisteristä täältä.


Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja