Olet täällä

Leptospira

AIHEUTTAJA: Sialla L. pomonaa pidetään tärkeimpänä. Leptospiroosi on eläinten tarttuva tauti, joka sialla aiheuttaa ennen kaikkea lisääntymishäiriöitä. Tauti on myös ns. zoonoosi eli eläinten ja ihmisten yhteinen tauti. voi johtaa pysyviin munuaisten ja sukuelinten tartuntoihin. Lepospiralla laaja isäntäeläinkirjo (sika, nauta, hevonen, rotta, pikkujyrsijät, siili, koira jne

RISKITEKIJÖITÄ: Puutteellinen hygienia, sikalan kosteus, virtsan lammikoituminen, ahtaus ja puutteellinen rottien hävitys.

TAUDIN YLEISYYS: Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään varmistettua leptospirojen aiheuttamaa akuuttia tautia sioissa. Joillain keinoseimennysasemalle tulevilla karjuilla on todettu matalia vasta-ainetasoja, mutta ei mitään oireita.

OIREET: Tartunnat voivat olla täysin oireettomia. Akuutti tartunta voi nostaa sioille kuumeen ja aiheuttaa ruokahaluttomuutta, etenkin ensikoilla. Voi jäädä krooniseksi munuaisiin, jolloin eläin levittää tautia jatkuvasti. Luominen tavallisesti 1-4 vk tartunnasta tai tiineyden viimeisellä kolmanneksella.

LEVIÄMINEN: Leviää ympäristöön virtsan välityksellä, astutuksen yhteydessä tai kostean ympäristön välityksellä.

DIAGNOOSI PERUSTUU: Diagnostiikka on vaikeaa .Verinäyte, sikiön nesteet.

HOITO: Akuutissa vaiheessa antibiootti.

EHKÄISY: Hyvä hygienia, liiallisen kosteuden välttäminen, säännöllinen rottien ja pikkujyrsijöiden hävittäminen sekä eri eläinlajien, esim. nautojen ja sikojen välisten kontaktien estäminen. Keinosiemennyksessä leptospirariski on minimoitu huolehtimalla karjujen hyvästä terveydestä sekä lisäämällä siemenannoksiin antibioottiseosta. Maailmalla leptospiraan on myös rokotteita.

Samankaltaista sisältöä