17.04.24

Sikojen salmonellavahinkojen korvausten varalta luotava rahasto etenee

Maa- ja metsätalousministeriön 29.8.2023 asettaman, rahastoa sikojen salmonellariskien varalta valmistelleen työryhmän raportti on valmistunut.

Työryhmän tehtävänä oli valmistella riskinhallintaratkaisu, jossa sika-alan salmonellavahinkoturva järjestetään valtion talousarvion ulkopuolisen rahaston kautta. Rahastoon kerättäisiin veroluonteisia maksuja sikatuottajilta, ja rahastosta korvattaisiin sikatilojen salmonellatapauksista aiheutuvia kustannuksia ja menetyksiä. Työryhmän tehtävänä oli selvittää käytännön edellytykset toteuttaa rahasto sikatiloilla esiintyvien salmonellatartuntojen ja niistä aiheutuvien saneerauskustannusten, menetysten ja tuotantotappioiden varalle.

Työryhmä päätti selvittää ja arvioida valtion talousarvion ulkopuolisen rahaston lisäksi myös muita mahdollisia riskinhallintavaihtoehtoja, erityisesti vakuutuksiin sekä niiden ja rahaston yhdistelmään perustuvia ratkaisuja.

Työn perusteella talousarvion ulkopuoliseen rahastoon perustuva riskinhallintamalli vaikuttaa toimivimmalta, mutta se edellyttää yksityiskohtien osalta vielä paljon jatkotyötä. Työryhmä ehdotti jatkotyötä varten operatiivisen työryhmän perustamista.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti 21.2.2024 operatiivisen työryhmän, jonka tehtävä on valmistella ehdotukset rahastosta maksettavista korvauksista ja mahdollisista korvauskatoista, maksujen jakautumisesta eri toimijoiden välillä, maksujen keräämisjärjestelmästä, rahaston hallinnoinnista ja tarvittavasta alkupääomasta. Työryhmän toimikausi päättyy 16.9.2024.

Työryhmän raportti luettavissa MMM:n verkkosivuilla.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja