Olet täällä

Suolinkainen

AIHEUTTAJA: Täysikasvuinen suolinkainen (Ascaris suum) elää sian ohutsuolessa, sen pituus on 15-30 cm ja paksuus noin lyijykynän paksuus.

OIREET:Suolinkaisen munasta kehittyy toukka, joka suoleen päästyään porautuu suolen seinämän verenkiertoon ja sitä tietä maksaan aiheuttaen siellä ärsytyksen ja valkoisten täplien muodostuksen: Maksasta toukat vaeltavat keuhkoihin, josta ne yskitään ylös ja toukat pääsevät takaisin suoleen, jossa ne alkavat tuottaa munia.

DIAGNOOSI PERUSTUU:Varman negatiivisen diagnoosin tekeminen vaikeaa. Suolinkaisen munat ulosteessa tai matojen esiintyminen sonnassa ovat varmoja merkkejä tartunnasta, mutta niiden puuttuminen ei sulje pois tartunnan mahdollisuutta. Runsaat maksahylkäykset teurastamolla viittaavat myös suolinkaistartuntaan.

EHKÄISY:Suolinkaisen torjunta perustuu loishäätöihin ennen eläimen siirtoa puhtaisiin tiloihin l. emakon lääkitys viikko ennen porsimiskarsinaan siirtoa ja porsaiden lääkitys viikko ennen välitystä tai siirtoa lihasikaosastoon. Lihasikalassa lääkityksen merkitys on kyseenalainen, koska eläimiä ei voida siirtää puhtaaseen karsinaan ja tartunta saadaan karsinasta uudelleen heti hoidon jälkeen. Suolinkaisen takia oireilevat eläimet tulee aina hoitaa.

Suolinkaisen muna ei tuhoudu desinfektioaineilla, vain riittävän pitkä kuivuminen tehoaa.

Samankaltaista sisältöä