Olet täällä

Salmonella

AIHEUTTAJA
Erilaisia sioissa esiintyviä salmonelloja on maailmalla n.30-50 eri serotyyppiä. Merkittävimmät sioissa esiintyvistä salmonelloista ovat S. choleraesuis, S. tyhpimurium ja S. infantis. Salmonella tarttuu ihmisiin ja siksi sen kontrolliin kiinnitetään esim. rehuteollisuudessa paljon huomiota. Sika saa harvoin kliinisiä sairauden oireita, mutta se voi silti toimia salmonellan levittäjänä ihmiseen. Esim. Tanskassa vuonna 2000 10-15% ihmisten salmonelloseista oli sianlihasta peräisin, Hollannissa vastaavasti 14-19% (Salinpork 2000).

TAUDIN YLEISYYS
Suomessa salmonella on sioilla erittäin harvinainen ja tilat voivat jopa saada vakuutuksen salmonellan varalta (Huom. suojeluohjeiden noudattaminen: MMMO:n oheet). Salmonella on aina tilalle kova isku, joten tartunnan harvinaisuudesta huolimatta siihen kannattaa suhtautua vakavasti.

OIREET
Yleensä salmonella on siassa oireeton. Maissa, joissa salmonellaa on yleisesti, raportoidaan verenmyrkytystä, kuumetta ja voimakasta ripulia.

DIAGNOOSI PERUSTUU
Oireet+ ruumiinavauskuva+ bakteeriviljelyt laboratoriossa.

HOITO
Jos Suomessa tilalta löytyy salmonellaa, tila asetetaan rajoittavien määräysten alaiseksi, eikä sieltä saa myydä eläimiä muualle kuin teurastamoon. Salmonellaa ei Suomessa hoideta antibiooteilla, vaan hygieniatoimilla (esim. estetään lannan ja rehun kohtaaminen).

EHKÄISY
Hyvä käsihygienia, salmonellatutkimukset ulkomaanmatkojen jälkeen+karanteeniaika (=näytevastaus saapunut laboratoriosta), ETTn postiivilistan rehujen käyttö, ostoeläinten kontrolli.

Samankaltaista sisältöä