Olet täällä

Pieniä merkkejä paremmasta vuonna 2017

Maataloustuotteiden hinnat ovat olleet alhaalla viime aikoina, mutta miten niiden mahtaa käydä tulevana vuonna. Tätä pohtivat KM:n Markkinasignaalit-palstalla PTT:n Kyösti Arovuori ja Tapani Yrjölä.

Ennusteiden mukaan kuluvan vuoden viljasato tulee olemaan kaikkien aikojen suurin. Erityisen hyvää satoa odotetaan maissista, mutta myös muut viljelykasvit yltävät ennätyksiin. Näin ollen nyt jo täynnä olevat viljavarastot kasvavat entisestään eikä hintaan ole odotettavissa korotuksia. Kotimaassa vehnän ja ohran viljely vähenee, mutta kauran ja öljykasvien pinta-ala on kavussa. Koska Suomen viljamarkkinoiden kehitys seuraa maailman hintakehitystä, nousua tuskin on luvassa.

Euroopasta on tänä vuonna viety maitotuotteita huomattavasti aikaisempaa enemmän. Juustoa on viety unionin ulkopuolelle yli kymmenen prosenttia  ja voita yli kolmanneksen aikaisempaa enemmän. Maidontuottajille asti tämä ei vielä ole näkynyt juurikaan. Tuottajahinnat lähtivät loppuvuodesta nousuun kasvaneen kysynnän ja tuotannon kasvun hiipumisen ansiosta. Suomessa maidontuotanto ei tule kasvamaan ensi vuonnakaan. Tuottajahinta on maassamme edelleen EU:n korkeimpia laskusta huolimatta. Tämä tulee nousemaan ensi vuonna EU:n maidon tuottajahinnan mukana.

Lihan tuottajahintojen lasku pysähtyi loppuvuodesta myös Suomessa. Luvassa on loivaa hintojen ylämäkeä myös ensi vuonna. Vaikka kasvissyönti valtaa alaa, lihan kulutus ei ole laskussa. Siipikarjanlihan kysynnän kasvuun on kotimainen tarjonta pystynyt vastaamaan. Muiden lihojen kulutus on kasvanut hitaammin.

Alhaiset hinnat näkyvät myös tuotantopanoksissa. Erityisen paljon ovat pudonneet lannoitteiden hinnat, jotka ovat nyt viidenneksen edellisvuotta alhaisemmat. Kysyntää ja samalla hintaa ovat laskeneet hyvät satovuodet.

Lopuksi Arovuori ja Yrjölä arvioivat maatalouden ensi vuoden näkymiä hieman aikaisempia valoisimmiksi. Tämä näkyy varsinkin nousevissa kotieläintuotteiden tuottajahinnoissa. Kun kustannukset samaan aikaan pienenevät, tulevasta vuodesta voi odottaa hieman tätä parempaa. Pieni valonpilkahdus on kirjoittajien mukaan merkki paremmasta. Kun ruuan kysyntä kasvaa, se näkyy myös maataloustuotteiden hinnoissa. Markkinatilanteen muutoksella on heidän mukaansa myönteisiä vaikutuksia myös maatalouden kannattavuuskehitykseen.

Lähde: KM

Kommentit

Samankaltaista sisältöä